Nyligen berättade PT i ett antal artiklar om det systematiska fusk SSU Norrbotten använt sig av när det handlat om att få bidrag till sin utbildnings- och kursverksamhet.
Ett fusk som kan visa att det politiska ungdomsförbundet lurat till sig miljonbelopp genom åren.
En kontroll av de bidrag som SSU-föreningen i Piteå erhållit av kommunen under samma tidsperiod, 2004 till 2010, visar att mönstret går igen. SSU Piteå har ägnat sig åt samma systematiska fusk.
Fusket betyder att SSU Piteå lurat till sig skattemedel på över 600 000 kronor för de aktuella åren.
Påhittade
Alla föreningar i kommunen har möjlighet att söka bidrag för ledarutbildningar. SSU Piteå har sökt och erhållit sådana mot väl dokumenterad redovisning. Problemet är bara att cirka 70 procent av de redovisade utbildningarna är direkt påhittade.
Precis som när det gäller SSU-distriktets förfarande med att hitta på olika former av ledarskapsutbildningar och kursverksamheter, har SSU Piteå gjort likadant när ungdomsföreningen vänt sig till Piteå kommuns kultur- och fritidsförvaltning med sina bidragsansökningar.
Vid en närmare titt på SSU Piteås ansökningar för de olika åren blir det sofistikerade fuskandet tydligt. Exakt samma påhittade utbildningar som SSU-distriktet sökt och fått bidrag av landstinget för, har SSU Piteå angett i sina ansökningar till Piteå kommun. Ett fåtal har hållits, det stora flertalet har aldrig ägt rum.
2009 fick SSU Piteå exempelvis 107 250 kronor i ledarutbildningsbidrag. Ett 20-tal kurser redovisades för året, allt från kampanjutbildningar till sommarkurser och projektledarutbildningar. Cirka hälften av dessa är direkt fabricerade och har alltså aldrig genomförts.
Dubbla bidrag
2006 erhöll SSU Piteå 102 050 kronor av Piteå kommun. Förfaringssättet var detsamma. Drygt tio kurser genomförda, men i ansökan till kommunen har 23 redovisats. För övrigt en exakt kopia av det underlag som SSU Norrbotten fuskat ihop för att få medel från landstinget.
2004 fick SSU Piteå dubbla bidrag. Då fanns nämligen två föreningar registrerade, SSU Facket och SSU Palten. Båda föreningarna sökte och fick 52 325 respektive 61 750 kronor för exakt samma kurser.
Förfaringssättet kan tolkas som utstuderat och bevisligen lönsamt.
För år 2008 fick föreningen 106 600 kronor medan det valåret 2010 rörde sig om nästan det dubbla, 199 225 kronor.
I båda dessa fall torde det korrekta bidraget ha varit betydligt lägre.
Irritation
År 2007 fick SSU Piteå inte en enda krona i bidrag för sina utbildningar. Anledningen var att föreningen lämnade in sin ansökan för sent.
Något som enligt uppgift väckte stor irritation bland föreningsmedlemmarna. Enligt uppgift till PT riktades irritationen mot den ansvarige för bidragsansökningarna. Det fanns de som ansåg att denne misskött sitt uppdrag.
Sammantaget har SSU Piteå under de aktuella åren erhållit 868 400 kronor.
Med en "fuskprocent" på cirka 70, borde den riktiga siffran istället ha legat runt 260 000.