Svenska sexköplagen har gett resultat

Varje år faller 10 000 kvinnor och minderåriga offer för människohandel i Finland, men i Sverige är motsvarande siffra bara 300-400. Förklaringen är vår sexköplag som gett effekt. Det anser Maj-Britt Theorin, UN Women, som hoppas att fler länder ska följa efter.

"Slavhandeln avskaffades redan för 200 år sedan, men på 2000-talet har den återinförts igen, men nu som människohandel", menade Maj-Britt Theorin, UN Woman Sverige.

"Slavhandeln avskaffades redan för 200 år sedan, men på 2000-talet har den återinförts igen, men nu som människohandel", menade Maj-Britt Theorin, UN Woman Sverige.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-08-13 06:10

Maj-Britt Theorin, styrelsemedlem UN Women Sverige, FN:s nya kvinnoorganisation, var inbjuden till S-kvinnors seminarium "Sexhandel i Sverige" i Socialdemokraternas tält på Stora Nolia under lördagen.

Hon menar att människohandeln för sexuella ändamål i dag står för 90 procent av all människohandel i världen, FN uppskattar att fyra miljoner människor faller offer för handeln varje år, 98 procent av dem är kvinnor och hälften av dem under 18 år.

Theorin menar att dessa kvinnor "köps och säljs som ett paket smör", men egentligen är det deras kroppar man utnyttjar.

- Det är helt oacceptabelt och en fullständig skandal! säger Maj-Britt Theorin som menar att handeln ger stora pengar till maffian.

- Det är mer lönsamt än knark och vapenhandeln. Det mest lönsamma man kan göra i dag är att arbeta med människohandel med kvinnor för sexuella ändamål.

Det bästa vi gjort
Allra flest kvinnor kommer från Ryssland. I Finland uppskattar polisen att cirka 10 000 kvinnor varje år faller offer för människohandel, i Danmark är motsvarande siffra 5 000 och i Norge (innan deras nya sexlagstiftning) cirka 3 000 kvinnor.

Men i Sverige är det bara cirka 300-400.

- Det är en avsevärd skillnad, säger Maj-Britt Theorin som menar att orsaken är Sverige unika sexköplag, som förbjuder köp av sex, som började gälla redan 1999.

- Den utlyste stor förvåning i andra länder, men har varit det bästa vi gjort, säger Maj-Britt Theorin som menar att lagen dels gett en hindrande effekt, dels varit ett hjälpmedel för polisen som med hjälp av lagen kunnat spana på eventuella människohandlare.

Ett steg längre
Flera länder, exempelvis Norge och Island, har nu antagit liknande lagar och den svenska lagen studeras av andra länder. Theorin hoppas att fler länder inom EU ska följa efter Sveriges exempel.

I Norge har man också valt att gå ett steg längre, där är sexköp utomlands för de norska männen förbjudet.

Hur utbredd är människohandeln för sexuella ändamål här i Norrbotten?
- Det är polisen som uppskattar det, men jag har inga siffror, säger Theorin som dock menar att handeln finns överallt och att kvinnorna förmodligen kommer hit till Norrbotten från Ryssland, via norra Finland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om