Sveaskog tillbakavisar kritik om Dubblabergen

- Påståendet och kritiken från Skydda Skogen att vi tagit ut lövskog från ekoparken Dubblabergen stämmer inte; det har vi inte gjort, säger Ingrid Sandström, Sveaskog.

Sveskog tillbakavisar föreningen Skydda Skogens påstående om att bolaget avverkat värdefulla områden i ekoparken Dubblabergen utanför Arvidsjaur. (Arkivbild)

Sveskog tillbakavisar föreningen Skydda Skogens påstående om att bolaget avverkat värdefulla områden i ekoparken Dubblabergen utanför Arvidsjaur. (Arkivbild)

Foto: Göran Granström

PITEÅ 2010-06-12 06:00
Häromdagen gick föreningen Skydda Skogen och dess talesman Björn Mildh, Piteå, ut med ett pressmeddelande där man ifrågasätter Sveaskogs sätt att sköta sin ekopark Dubblabergen, som ligger cirka 4 mil öster om Arvidsjaur. Skydda Skogen hävdade att Sveaskog avverkar värdefulla områden i sina ekoparker. Bland annat skulle värdefulla partier med äldre barrnaturskog ha gallrats hårt i Dubblabergen och en ansenlig volym lövträd ha avverkats och/eller blivit omkullkörda.
- Det rör sig om ett missförstånd, och om detta har har vi fört en dialog med Skydda Skogen. Vad som skett är att man genomfört en gallring utanför ekoparken och där har man tagit ut löv. Så det ligger björk med sina stämplar i ett avlägg längs samma väg, men det virket kommer alltså inte från ekoparken, säger Ingrid Sandström, naturvårdsspecialist inom Sveaskogs marknadsområde Norrbotten, i en kommentar till Skydda Skogens kritik.
Sandström understryker att lövträd inte tas ut när det gäller naturvårdande skötsel inom ekoparker, och så har heller inte skett i Dubblabergen. I undantagsfall kan man tvingas fälla löv för att ta sig fram. I få fall låter man lövträden ligga kvar, men något sådant är det knappast tal om i det aktuella fallet.
Okänd artförekomst
Ingrid Sandström förklarar att det finns produktionsskogar även inom ekoparker, men att minst 50 procent av skogsmarksarealen i en ekopark är naturvård (NS, naturvårdsmål med naturvårdande skötsel). En av de saker som Skydda Skogen slår ned på i Dubblabergen avser den sårbara arten grenlav och dessutom två missgynnade arter, gammelgranskål och knottrig blåslav. Dessa arter ska ha funnits i en barrnaturskogsrest där gamla naturvärdesgranar avverkades.
- Just den här specifika artförekomsten kände vi tyvärr inte till, och vi hade heller inte kunnat förvänta oss att hitta grenlav inom en gallringsskog. Men det hade varit en jättevärdefull information om vi fått den innan, av Skydda Skogen, kommenterar Sveaskogs Ingrid Sandström.
På en punkt ger Ingrid Sandström Skydda Skogen rätt i dess kritik och det handlar om att ett flertal fröträdställningar planerades för avverkning i Dubblabergen i strid med bolagets egen ekoparksplan.
- Det vart en planeringsmiss i det specifika fallet och jag är jätteglad och tacksam för att det här uppmärksammades i tid, så att ingen åtgärd hann vidtas.
Den 26 augusti invigs Norrbottens 9:e ekopark, Maunuvaara 3 mil nordväst om Tärendö inom Pajala kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om