Svårt för elever få lärlingsplatser

Yrkesutbildad till arbetslöshet. För många nya elektriker i länet är det den dystra verkligheten. Av de 16 elektriker som går ut på Strömbackaskolan i vår har bara en klart med lärlingsplats, som är nödvändig för att få yrkesbevis.

För många av yrkeseleverna ser det mörkt ut med lärlingsplatser, men muraren Fredrik Grönlund, betongarna Malin Holm och Andreas Nyman samt snickaren Mattias Kvarnerås är inte särskilt oroliga. Alla utom Malin har klart med lärlingsplatser.

För många av yrkeseleverna ser det mörkt ut med lärlingsplatser, men muraren Fredrik Grönlund, betongarna Malin Holm och Andreas Nyman samt snickaren Mattias Kvarnerås är inte särskilt oroliga. Alla utom Malin har klart med lärlingsplatser.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-05-05 06:00

Karl-Erik Guldhag, ombudsman för Elektrikerna i Norrbotten, suckar tungt när problemet med lärlingsplatser kommer på tal. Guldhag anser att grunden till problemet är att alldeles för många elektriker utbildas.

- Nästan alla kommuner i Norrbotten har ett elprogram på gymnasiet. Mer än 150 elektriker tar examen varje år och av dem får ungefär tio procent en lärlingsplats. Jag tror det var tolv som fick en lärlingsplats 2009. Kanske är det något bättre i år. Det finns ingen balans mellan utbildning och behov.

- I Piteå samarbetar arbetsförmedlingen med Nelab i ett projekt. Det hjälper några, men inte alla, säger Karl-Erik Guldhag.

Få lärlingsplatser
På Strömbackaskolans el- och energiprogram går 16 eltekniker ut i vår. Bara en av dem har klart med lärlingsplats, ytterligare sex kanske kan få en plats.

- Jag hoppas och tror att det ska bli fler, men helt lätt är det inte, säger Lorentz Eriksson, rektor för yrkesprogrammen på Strömbackaskolan.

Förutom elteknik ryms automation och dator/kommunikationsteknik inom el/energiprogrammet. Till hösten tillkommer dessutom energiteknik med inriktning på vindkraften.

På vvs-sidan tar 15 elever examen i vår. Här är läget något bättre enär åtta redan har klart med lärlingsplats.

Röra på sig
För nya målare kan det också vara svårt att få en lärlingsplats, men Mikael Markström, ordförande för Målareförbundet i Piteå, tycker att läget ljusnat.

- Det har varit besvärligt i några år, men det ser bättre ut i vår. I slutet av maj bör vi veta hur många som har fått lärlingsplats. Men alla kan inte räkna med att få en lärlingsplats i Piteå. Man måste vara beredd att röra på sig.

När det gäller gymnasial målarutbildning i länet, så finns den bara på Strömbackaskolan i Piteå. I vår går 16 elever från Norrbotten ut, men det finns ingen uppgift om hur många som försäkrat sig om en lärlingsplats.

Några av de yrkeselever som inte får en lärlingsplats kanske satsar på vidare studier, men för de flesta väntar en osäker framtid med ungdomsgaranti i arbetsförmedlingens regi. I slutänden handlar det i princip om en bortkastad yrkesutbildning för den som inte får möjlighet till en lärlingsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om