Han tillträdde 1 januari i år efter en turbulent tid med konkursad byggherre, vd-byten och negativt resultat med 97,6 miljoner kronor under första verksamhetsperioden april-december 2010.
- Något vi lagt bakom oss. Nu siktar vi på att öka tillverkningen och bolaget beräknas redovisa positivt resultat redan i år, säger Tomas Becker, som inte vill ange några siffror.
Däremot redovisar han att produktionen kommer att öka från 17 000 kubikmeter förra året till 64 000 kubikmeter i år.
Marknaden ropar
- Det finns avsättning. Marknaden ropar efter mer miljövänlig diesel än vad vi kan producera, säger Tomas Becker, som uppger att Sunpine har koncession att tillverka 100 000 kubikmeter råtalloljediesel per år.
Det råder ingen brist på den tallolja Sunpine köper in från bland annat SCA Munksund och Smurfit Kappa.
- Det finns 220 000 kubikmeter tallolja tillgänglig i Sverige. Vi konkurrerar om den med andra tillverkare, men eftersom vi just nu gör av med 110 000 kubikmeter per år räcker råvaran. Men vill vi få utökad koncession vilket kan vara tänkbart på sikt, får vi nog söka oss till sulfatfabrikerna i Finland för att få våra behov tillgodosedda, säger Tomas Becker, som uppger att i våras genomförde bolaget en riktad emission till ägarna för att få in mer pengar.
- Vi behövde stärka kapitalet för att köpa råvara.
Renare tallolja
Han och produktionschef Johan Lundbäck säger att starten av fabriken har gått lite långsammare än beräknat vilket bland annat beror på att den tallolja som matas in i processen måste bli renare.
- Vi vill öka förädlingsgraden. Få ut mer av råtalloljan. Men problemen ska vara fixade inom de kommande månaderna säger Tomas Becker.
Sunpines tillverkning går ut på att talloljan går igenom en process med destillering där icke önskvärda beståndsdelar tas bort.
- Talloljedestillation har funnits i 80 år. Men vi är först i världen med att göra talloljebränsle av det, säger Tomas Becker.
Efter tillverkning går talloljedieseln till en 25 000 kubikmeter stor cistern. Sedan hämtar Preems fartyg produkten sex gånger per år för att skeppas till Göteborg där den raffineras tillsammans med fossil diesel. Sunpines andel i raffineringen är 18 procent. Efter det säljs Preems "evolutiondiesel" på mackar runt om i Sverige.
När vi går runt området pekar Tomas Becker och Johan Lundbäck på nya investeringar. Just nu byggs en anläggning för tio miljoner kronor som ska förbättra hanteringen av råvaran.
På sikt hoppas vd:n på ett utbyggt Sunpine som gör att förädlingsvärdet kan öka på den tallbäcksolja som redan utvinns och som i dag säljs till värmeverk.
- För det krävs en ny fabrik i fabriken, en investering på cirka 100 miljoner kronor. Det finns i dagsläget inga beslut om det, men det finns på önskelistan, säger Sunpines vd.