- Fabriken kommer att bli en av Europas största förädlingsenheter för harts, säger Magnus Heimburg, vid Preem i Göteborg, och styrelseordförande för Sunpine.
Han förklarar att det under en tid har förts diskussioner mellan Sunpine och Lawter och det har resulterat i ett beslut att bygga en helt ny anläggning för framställning av harts i Piteå. Harts används bland annat i tillverkningen av lim och bläck där det enligt uppgift råder stor efterfrågan av harts på världsmarknaden.
Upplägget med Lawter handlar om att det bolaget gör investeringen i Piteå mot att det får en ägarandel i Sunpine där de nuvarande ägarna minskar sina andelar.
- Men vi har inte gått ut med hur mycket Lawter kommer att äga, det är inte klart i dagsläget, säger Magnus Heimburg.
Från talldiesel
Magnus Heimburg säger att hartsanläggningen är en direkt följd av tillverkningen av talldiesel.
- I den processen finns harts som inte förädlas i dag utan som ofta används som bränsle i exempelvis fjärrvärmeverk. Den anläggning vi ska bygga kommer att ta hand om hartsen, säger Magnus Heimburg, som uppger att det handlar om en produktion av cirka 20 000 ton harts per år.
Sunpines styrelseordförande säger att den nya anläggningen kommer att integreras, byggas in, i Sunpines nuvarande anläggning och det handlar om en mångmiljoninvestering.
- Hur stor den blir vet vi inte i dag. Det som händer nu är att vi gör en förstudie av projektet.
Sedan planerar vi byggstart i juli 2013 med en total byggtid på ett år, säger Magnus Heimburg.
Köper volymen
Kemikalieföretaget Lawter som har fabriker i sju länder, kommer att köpa hela volymen från Haraholmen. Hartsen som är i flytande form, kommer att skeppas från Piteå till Lawters anläggning i Belgien.
I dag arbetar 25 personer vid Sunpine. Magnus Heimburg säger att den nya anläggningen kommer att ge fler arbetstillfällen, hur många är dock inte klart i dagsläget.