Studenterna har skapat en stad i staden

Piteå är mest känt som en sommarstad. Studentstaden Piteå vet folk i allmänhet mindre om. På Institutionen för musik och medier eller Musikhögskolan, som skolan kallas i folkmun, studerar 800 elever. De läser dans, musik, upplevelseproduktion och media.Helg träffade studenterna Tina Mehrafzoon, Malin Winberg och Zakarias Faust för att prata om studentlivet, Ankars och bästa Piteå-hänget.

Malin Winberg

Malin Winberg

Foto: Robert Lundberg

Piteå 2010-09-11 06:00
Det är ett välfyllt Kårhus vi möter denna torsdag eftermiddag. Det är knappt några bord lediga och mitt i lokalen håller några studenter på att bygga en scen inför helgens konsert. Vi hittar Tina, Malin och Zakarias sittandes tillsammans i en grön plyschsoffa. Tina fyller 20 år dagen till ära. Hon är uppspelt efter dagens firande och berättar att hon utsatts för en del hyss. Zakarias är mitt i maten, ivrigt tuggar han i sig lasagne ur en medhavd plastlåda.
Varför valde ni att studera i Piteå:
Tina: Jag visste att jag ville läsa journalistik, men många utbildningar kräver att man ska ha studerat tidigare. På journalistutbildningen här i Piteå behöver man ingen erfarenhet och därför sökte jag hit. Jag var senare här på introduktionsdagar och tyckte att Piteå såg schysst ut.
Malin: Jag sökte, kom in och så hamnade jag här.
Zakarias: Jag sökte mig hit eftersom jag vill jobba med ljudteknik. Piteå har en av de bästa ljudteknikerutbildningarna i Sverige.
Vad hade ni för bild av Piteå innan ni flyttade hit?
Malin: Jag hade ingen bild alls, jag hade aldrig varit så här långt norrut.
Tina: Jag trodde att det skulle vara världens minsta håla, mörkt och kallt. Jag hade helt fel, för det är det inte alls.
Zakarias: Det var snön som lockade och möjligheten till att kunna åka skidor. Jag trodde nog att Piteå var mindre än vad det är.
Hur är Piteå som studentstad?
Malin: Piteå är inte anpassat efter studenter. Det är vi studenter själva som skapar vårt egna studentliv. Det finns inga direkta studentställen, även om Kalles blivit lite utav ett. Man får ingenting serverat, men vill man att det ska hända saker så gör det ofta det.
Tina: Jag håller med Malin. Butikerna i stan skulle kunna marknadsföra sig mer mot oss. Det vet att vi finns. Det är lite utanför skolan som är riktat mot oss.
Zakarias: Piteå är inte känt som en studentstad, som Uppsala och Lund. Jag tror man måste se det lite ur sitt rätta perspektiv, hur många studenter vi är och hur stor skolan är. Studenterna och skolan lever som en stad i staden. Vi är väldigt avskilda från övriga Piteå, vilket är tråkigt.
Många studenter har ju inte bil och Piteås lokaltrafik är ju sådär, hur får ni det att fungera?
Malin: Jag cyklar, även på vintern. Det är halkigt och ibland lite läskigt.
Tina: Piteå är inte så stort och det är därför inte så dyrt att åka taxi. Ibland brukar vi gå ihop ett gäng när vi ska storhandla och dela på en taxi hem.
Zakarias: Jag cyklar, förra hösten, den första morgonen då det hade fryst på ramlade jag tre gånger på väg till skolan.
Ankars kan förklaras som ett stort studentkollektiv, hur är det att bo där?
Tina: Det är på Ankars det händer. På Ankars behöver man aldrig vara ensam. Det är bara att kila över till grannen så fort man är ensam.
Malin: Det är mysigt, som ett enda stort hem för oss studenter.
Zakarias: Jag bodde tidigare på Bäckgatan, men har nu flyttat till Ankars. Det är där alla samlas för filmkvällar och förfester. Det är lite synd att vi studenter håller oss så mycket för oss själva. Vi träffar väldigt få andra Pitebor, men det finns inga naturliga mötesplatser.
Vilket är det bästa "Piteå-hänget"?
Alla i kör: Kåren (Kårhuset).
Malin: Vi bestämmer själva över vad som ska hända här. Det är billiga priser på mat och dryck. Om man har tråkigt en dag kan man alltid gå hit.
Kan ni tänka er att stanna i Piteå efter ni har avslutat era studier?
Malin: Nej, jag är för mycket storstadsmänniska. Det är också svårt att bo i Piteå om man vill ha en karriär inom mitt område, möjligheterna finns söderut.
Tina: Jag vill inte vara kvar här, för att jag tycker det är för bekvämt och tryggt. Jag vill ha utmaningar. Jag var jätteless Uppsala när jag flyttade hit, men nu inser jag hur mycket jag uppskattar Uppsala. Det är trots allt min hemort.
Zakarias: Jag är inte så noga med vart jag hamnar. Om det skulle finnas en bra anledning för mig att stanna i Piteå, skulle jag kunna tänka mig det. Jag gillar Piteå, men saknar också Åmål.
FAKTA
Namn: Tina Mehrafzoon.
Ålder: 20 år.
Läser: Journalistik i nya medier.
Hemort: Uppsala.
Namn: Malin Winberg.
Ålder: 19 år.
Läser: Radioproduktion.
Hemort: Täby/Stockholm.
Namn: Zakarias Faust.
Ålder: 21 år.
Läser: Ljudteknik.
Hemort: Åmål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om