Studenter från Mediedesign och Upplevelseproduktion vid LTU, Campus Piteå, har samarbetat på temat "Design för hållbar utveckling". Temat är ju högaktuellt och utbildningarna vid avdelningen för medier, ljudteknik och upplevelseproduktion i den uthålliga kommunen Piteå anses ha goda förutsättningar att bidra till en förändring av människors tankesätt och beteende.
Även en liten beteendeförändring är av stort hållbart värde, påpekar Maria Juhlin och Krister Efverström, lärare i mediedesign respektive upplevelseproduktion.
Tretton grupper
Tretton olika grupper med 3-4 studenter i varje grupp har tagit del av föreläsningar och workshoppar inom hållbar utveckling, idégenerering och gestaltningsdesign. Studenterna har sedan arbetat fram olika koncept inom området hållbarhet, utifrån ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter.
Så har exempelvis en grupp tagit fasta på den stora mängd mat som vi kastar bort helt i onödan.
- Var femte matkasse i Sverige går rakt ner i soptunnan; detta till en sammanlagd kostnad av uppemot 43 miljarder kronor per år, säger Kristian Pettersson, en av de tre studenterna i gruppen bakom en kampanj för minskat matsvinn.
Matmarknader
En viktig del i den tänkta årslånga kampanjen består av marknader, där bland annat kockar lagar mat bestående av livsmedel med kort sista datum. På marknaden ska man kunna köpa både färdiglagad mat och lokalproducerade livsmedel, tänker sig idégivarna.
En annan idé som ska bidra till minskat matsvinn är en så kallad portionerare som talar om hur mycket pasta och andra livsmedel som motsvarar en portion. Detta för att man inte ska laga mer mat än man orkar äta upp. Portioneraren kan presenteras på hemsida eller som applikation till smartphone (smartmobil).
Andra grupper vill få Piteborna att cykla mera och samtidigt skänka pengar till välgörande ändamål, att samåka med bil till exempel mellan hemmet och arbetsplatsen och att återanvända kläder, närmare bestämt redesignade second hand-kläder.
En grupp föreslår en "app" som ska tydliggöra för oss exakt vad vi gör av vår tid. En annan föreslår att man ska börja med barnen och presenterar ett uppslag till en bok där Fjällräven Felix ger goda, handfasta råd om allt möjligt som rör miljön.