Stressade ungdomar får terapi på schemat

Stressen och ohälsan ökar bland gymnasieeleverna på Strömbackaskolan i Piteå. Till våren får elever på samhällsprogrammet terapi på schemat för att förebygga problematiken och klara sin livssituation bättre.

"Många elever är nedstämda och på väg in i depressioner, säger Juliiann Sedholm, skolsköterska.

"Många elever är nedstämda och på väg in i depressioner, säger Juliiann Sedholm, skolsköterska.

Foto:

PITEÅ 2009-12-29 06:00
Allt fler unga mår dåligt - det visar både flera nationella rapporter och undersökningar entydigt.
På Strömbackaskolan har kuratorn Hanna Modig och skolsköterskan Juliann Sedholm, länge märkt av den ökade ohälsan. För tio år sedan var det främst ungdomar med trassliga hemförhållanden eller annan problematik som även mådde dåligt psykiskt. I dag handlar det om vanliga ungdomar.
Tuff utbildning
- Samhällsprogrammet är en tuff utbildning och vi märker att det mest är tjejerna som är stressade. De är duktiga och ambitiösa och lägger ribban otroligt högt. Ska klara av skolan med toppbetyg, träna, träffa kompisar och se snygga ut. Vi vill ge dem redskap att faktiskt kunna lägga bort vissa saker för att inte börja må dåligt, säger Sedholm.
- Vi träffar ju en hel del ungdomar, men då har det i regel redan gått ganska långt. Vi har exempelvis elever som är sjukskrivna. Vi vill kunna fånga upp dem mycket tidigare, säger Hanna Modig som även påpekar att psykisk ohälsa och missbruk i många fall går hand i hand.
- Det gäller att få ungdomarna att "inte välja" missbruk som en metod för att dämpa ångest och oro, säger Modig.
Förebygga ångest
Via internet kom hon och hennes kollega i kontakt med terapimetoden ACT - ett helt nytt sätt att se på psykisk ohälsa och förebygga ångest (läs mer i faktarutan).
- Det kändes rätt på en gång, detta var precis vad vi letade efter, säger Modig.
Fredrik Livheim, psykolog och forskare vid Forum, Forskningscentrum för ungdomars psykosociala hälsa vid Maria Ungdom och Karolinska institutet är den som fört in ACT till Sverige.
Han har bland annat lärt ut ACT i gymnasieklasser i Uppsala. Utvärderingar här visar att ungdomar som deltog i de tre kurstillfällena både mådde bättre och stressade mindre efteråt. En oberoende uppföljning två år senare visade ännu bättre resultat.
- Man är inte lycklig hela tiden utan livet går upp och ner, vilket är helt normalt, men det gäller att komma fram till vad som är viktigt i livet, säger Fredrik Livheim.
Löpande utbildning
Eleverna i årskurs ett på samhällsprogrammet på Strömbackaskolan ska få totalt tolv timmar fördelade på fyra kurstillfällen. Eleverna kommer även att få en del hemuppgifter.
Kursledare blir Modig och Sedholm som i sin tur utbildas löpande nere i Stockholm.
Att projektet går att gemomföra är tack vare 26 000 kronor från Norrbottens läns landsting.
Målsättningen är att fler elever på Strömbackaskolan ska få ta del av stressträningen. I dag lärs ACT ut på 30-40 gymnasieskolor i Sverige.
fakta ACT - att hantera stress och främja hälsa
"ACT - Att hantera stress och främja hälsa" bygger på den engelska förlagan "ACT at work" som arbetats fram av professorerna Frank Bond och Steven Hayes och visat sig fungera bra inom arbetslivet.
ACT bygger på tre delar - accept, choose, act. Acceptera det som du inte kan påverka, välj det du vill göra och agera. Att gilla läget kan låta som att resignera inför problem, men så är inte tanken. I stället går den ut på att lära sig leva med sina demoner.
Grundfilosofin handlar om att livet bitvis gör ont - men att man faktiskt kan lära sig att leva med stressen och ångesten
Källa: livskompassen.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om