Konflikten mellan Byggnads och motparterna VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund har dragit ut på tiden. På onsdagen är konflikten inne på sin femte vecka och ska man tro parterna på central nivå finns ingen snabb lösning i sikte. Under tisdagen var inga förhandlingar mellan parterna inplanerade.
- Nej, det är inte troligt. Läget är låst, men arbetsgivarsidan har haft möten under dagen och kontakt med medlarna, säger Karoline Hammar, pressekreterare på VVS Företagen.
Ungefär lika pessimistisk är Byggnads kommunikationschef, Matz Larsson.
- Vi väntar på arbetsgivarnas initiativ. Bollen ligger där.
Strejken utvidgas
Det innebär att på onsdagen (läs: i dag) lockoutar arbetsgivarsidan cirka 900 anställda i 83 företag, företrädesvis på plåtsidan.
På torsdagen svarar Byggnads med att ta ut dessa i strejk.
Vid det laget är långt över 3 000 anställda uttagna i strejk.
Ett av de företag som drabbades av konflikten redan på tisdagen är Storfors Plåt, där elva anställda togs ut i strejk.
- Jag uttalar mig inte om själva konflikten, men om den drar ut på tiden så drabbas självklart verksamheten. Jag hoppas på en snabb lösning, säger Stefan Wiklund, vd på Storfors Plåt.
Storfors plåt
Sedan tidigare strejkar ett 50-tal anställda på Ivab och i med att Storfors Plåt samt YIT Luleå (några anställda i Piteå) och Friginor Luleå (några anställda i Piteå) så är sammanlagt 84 medlemmar i Byggnads uttagna i strejk i Piteå.
- Det är synd att det ska gå så här långt, men jag tycker att Byggnads krav är små jämfört med vad konflikten kostar, säger Magnus Nyström.
Arbetsgivarsidan vill inte kännas vid att kraven är "små". Tvärtom rasar Thomas Dahlberg, vd Plåtslageriernas Riksförbund. Han hävdar att förtroendet för Byggnads är förbrukat.
Arbetstidsförkortning
Konflikten beror på två viktiga punkter. Byggnads vill utöka arbetstidsförkortningen från 33 till 40 timmar. Kostnaden tas från lönepotten.
Enligt arbetsgivarsidan är inte en utökad arbetstidsförkortning kostnadsneutral. Istället för kortare arbetstid förespråkas högre lön.
Den andra konfliktpunkten är storleken på lärlingslönen. Här är parterna inte ense om hur stor/liten en höjning ska vara.