Under 2000-talets sex första år fick mopedtrafiken en renässans. Försäljningen av mopeder tredubblades - och olycksstatistiken följde med. Antalet svårt skadade i mopedolyckor fördubblades under samma tid.
I oktober 2009 infördes krav på körkort för mopeder klass I, så kallade EU-mopeder. Tidigare hade det räckt med ett förarbevis. Ungefär samtidigt började det bli färre mopeder på vägarna.
Redan den första sommaren, 2010, syntes resultat i olycksstatistiken. Hälften så många mopedister skadades svårt, och även dödsolyckorna minskade. Sommaren 2011 var mer skadedrabbad än den föregående, men siffrorna för 2012 visar att minskningen fortsätter.
- Vi ser att det är en drastisk skillnad, säger Jan Ifver, statistiker vid Transportstyrelsen. Det är förmodligen en kombination av att det är färre mopedister ute och att de som kör är säkrare tack vare provet.
Vid Sunderby sjukhus räknade man till 58 skadade mopedister år 2009. Ett år senare var siffran 22. Där räknas både lätt, måttligt och allvarligt skadade.
Unga skadade
Det har framför allt varit unga människor som skadats i mopedolyckor. Under de år då EU-mopederna var som mest populära såg siffrorna mörka ut. År 2007 skadades 342 mopedister i landet svårt och 14 dog. De flesta skadade var mellan 15 och 17 år.
- Jag upplever att vi tar emot betydligt färre skadade i mopedolyckor än för några år sedan, säger Ulrika Olsson, sektionsledare vid akutmottagningen vid Sunderby sjukhus. När det var som mest kom det någon till några i veckan. Så är det absolut inte nu.
De vanligaste mopedskadorna är skrapsår, brutna armar och ben och skallskador. Den typiska dödsolyckan är en 15-årig pojke som kör trimmad moped på en 70-väg. Han kör rakt in i en personbil i en landsvägskorsning, tappar hjälmen och omkommer på grund av en skallskada, visar en rapport från Vägverket.
- Det är givetvis enbart positivt att olyckorna minskar, säger Jan Ifver.
Men han noterar också en annan sida av saken. I och med att det blivit svårare och dyrare att ta körkort minskar också möjligheten att vara mer rörlig för många yngre.