Stabilt isläge i Piteås innerskärgård

Söderut varnas det för svaga isar, men i Piteås inre skärgård är isläget stabilt. Långvarig kyla och ovanligt lite snö har gjort isen tjockare än vanligt. Men det finns alltid faror som lurar.

PITEÅ 2010-12-09 06:00
Kraftiga vindar och snö som lägger sig som ett isolerande skikt på isen kan påverka stabilitet och tjocklek. Ska man vara riktigt säker bör man provborra den is man tänker färdas på eller i vart fall nyttja en ispik.
Enligt Svenska Livräddningssällskapet ska kärnisen vara minst tio cm för att kunna betecknas som säker att gå eller åka på. Is som bildas i samband med snöfall bör vara minst 15 cm för att vara säker att vistas av.
- Vi har inte gjort någon regelrätt inventering, men de indikationer vi har är att isarna är förvånansvärt stabila. Det har varit kallt länge och den lilla snö som kom tidigare har frusit ihop med snön, säger Per Söderberg från Piteå Snöskoterklubb.
Bra i fjärdarna
I helgen kontrollerade han istjockleken i Storfjärden vid Harrbäcken. Där är isen närmare en halv meter tjock.
- När det gäller Piteälven är det en annan sak. Det finns förrädiska partier, så det är viktigt att vara försiktig. Dessutom har du en isränna ända upp till Lövholmen, säger Per Söderberg.
Någon gång efter årsskiftet planerar snöskoterklubben att ruska en led längs älven.
Alltid försiktig
Dennis Bergdahl, räddningstjänsten, håller med om att isarna i inrefjärdarna kan klassas som säkra. Det handlar om en tjocklek på runt 25 cm.
- Det är bra isar. Mycket tack vare att det fallit så lite snö. Men ska man längre ut i skärgården måste man alltid vara försiktig. Det kan vara stora skillnader. Sund och strömpartier är ofta farliga. Det gäller att använda sunt förnuft, säger Dennis Bergdahl.
Uppskatta bärkraften
Bergdahl säger att man ska multiplicera tjockleken med tjockleken och sedan multiplicera med fem. Då får man en uppskattning av isens bärkraft. Om isen är tio cm blir resultatet; 10 gånger 10 gånger 5 lika med 500.
Det vill säga 500 kg.
FAKTA Is
Kärnis bör vara minst tio cm, snöblandad is minst 15 cm.
Kolla tjockleken med ispik eller borr.
Färdas helst inte ensam på isen.
Isdubbar, livlina och visselpipa är bra att ha med.
Liksom en väl knuten plastpåse med reservkläder i en ryggsäck.
Källa: Svenska livräddningssällskapet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om