Stabil bostadsmarknad i Piteå

När bostadsmarknaden skakar i Stockholm märks det som en krusning i en småstad som Piteå. En krusning som avspeglar sig i form av att det tar längre tid att sälja villan och att det är färre som lagt bud på den.- Visst påverkas vi, men antalet husaffärer har bara minskat marginellt, säger Rikard Fahlman, Svensk Fastighetsförmedling i Piteå.

Rikard Fahlman på Svensk fastighetsförmedling i Piteå säger att de kärvare tiderna märks i form av att det tar längre tid att sälja ett hus och att det är färre som lägger bud. Men antalet sålda hus har bara minskat marginellt.

Rikard Fahlman på Svensk fastighetsförmedling i Piteå säger att de kärvare tiderna märks i form av att det tar längre tid att sälja ett hus och att det är färre som lägger bud. Men antalet sålda hus har bara minskat marginellt.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2011-08-17 06:00

I media läggs mycket fokus på den överhettade bostadsmarknaden i Stockholm och andra storstäder. Ett fokus som skapar förväntningar åt än det ena eller andra hållet även vid köksbordet i villan i Piteå.

Låga huspriser
Men Piteå är inte Stockholm. Mäklaren Rikard Fahlman menar att det är två skilda marknader. Den kanske viktigaste parametern är huspriserna. Idag är snittpriset för en villa knappt två miljoner kronor i landet och än högre i Stockholm, men i Piteå är snittpriset bara hälften, cirka en miljon kronor.

- Det är klart att stigande boräntor påverkar alla, men betydligt mindre för en köpare i Piteå. Faktum är att prisbilden i Piteå även är betydligt lägre än i närliggande städer som Luleå och Skellefteå, säger Rikard Fahlman.

Jobba hårdare
För ett par år sedan surfade bostadsmarknaden på en framgångsvåg. Högkonjunktur rådde och räntorna var rekordlåga. Det gick lätt att sälja villan och budgivning var legio. Sedan kom lågkonjunkturen på världsmarknaden och det senaste året har riksbanken valt att höja styrräntan vid flera tillfällen. Höjningar som i sin tur påverkar boräntorna.

- Det tar längre tid att slutföra en affär idag och det är inte särskilt vanligt med budgivning. Som mäklare får vi jobba hårdare för att sälja våra objekt.

Utbudet är relativt stort och det torde gynna köparna. Det är inte ovanligt att säljaren får sänka utgångspriset för att få huset sålt.

- Under 2008-2009 hade vi en prismässig nedgång med åtta procent, men det första halvåret 2011 ser vi en ökning med fyra procent.

Marginell minskning
Rikard Fahlman pekar på att trenderna i husbranschen förändras över tid. I dag är efterfrågan störst på funkisvillor, men för några år sedan var en stadig Norrbottensgård högsta mode.

- För tio år sedan sålde jag en Norrbottensgård. Det kom ett hundratal på visningen och budgivningen blev omfattande. När den nyligen såldes på nytt var intresset betydligt svalare.

Men antalet husaffärer har, som sagt, minskat marginellt. 2008 sålde mäklarna 317 hus i Piteå kommun. I fjol var siffran 293 och även om det bara är en prognos så tror Rikard Fahlman att antalet affärer kommer att hamna på cirka 300 i år.

FAKTA Bostadsmarknaden i Piteå

År Mäklarsålda Privatsålda Medelpris Medelpris

hus hus (mäklarsålda) (privatsålda)

2007 329 56 857 000 667 000

2008 317 68 904 000 676 000

2009 302 45 858 000 557 000

2010 293 56 869 000 798 000

Källa: VärderingsData AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om