Soprum avgör källsortering

Är hyresgäster generellt sett sämre på sopsortering än folk som bor i villa? Det vet vi inte förrän Pireva blivit klar med sin så kallade plockanalys senare i vår. Men de boendes benägenhet att källsortera sitt avfall påverkas säkert av hur det är ordnat i hyreshusens soprum.

Ett flertal fraktioner av sorterat avfall kan lämnas i soprummen på Centrumområdet, dock inte plastförpackningar. Att dumpa elektronik och möbler är strängt förbjudet.

Ett flertal fraktioner av sorterat avfall kan lämnas i soprummen på Centrumområdet, dock inte plastförpackningar. Att dumpa elektronik och möbler är strängt förbjudet.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2011-01-12 06:00

Pitebo AB har väl fungerande soprum med behållare för en rad olika fraktioner, utöver brännbart och komposterbart, i anslutning till uppskattningsvis hälften av sina lägenheter. Den bedömningen gör det kommunägda bostadsföretagets vd Carl Johan Åhlund.

I centrala Piteå finner man dessa "mönstersoprum" bland annat i företagets flerbostadshus på Prästgårdsgatan (Vatten och bröd) och i Centrumområdet.

Bara inte plast
PT inspekterade på tisdagen ett soprum som är inrymt i en friliggande byggnad mellan Hamnplan 10 och 14, och som bovärden Magnus Jansson visade för oss. Vi kunde konstatera att här finns behållare för minst lika många fraktioner som på kommunens återvinningsstationer - på ett undantag när, nämligen plast.

Av någon anledning saknar soprummet containrar för plastförpackningar. Därför måste hyresgästerna fara till närmaste återvinningsstation för att slänga plastflaskor som inte omfattas av det svenska pantsystemet, dunkar, köttförpackningar och så vidare. Och den närmaste återvinningsstationen för den som bor i Centrumområdet återfinns - sedan stationen vid kyrkparkeringen drogs in - på Klubbgärdet (Furunäsvägen/Spovgatan), Djupviken/Noliaområdet eller möjligen Backen.

Skyltar påpekar att det är förbjudet att slänga elektronik och möbler i soprummet.

Restavfall
Men annars är det fritt fram att kasta papper och kartong, tidningar, metall, glas, komposterbart och brännbart avfall, glödlampor (ej lågenergi- eller ledlampor) samt små batterier. Dessutom finns något som man inte hittar på återvinningsstationerna, nämligen ett kärl för restavfall (porslin, keramik, dricksglas, fönsterglas, bestick, säkringar).

Bovärden Magnus Jansson tycker att flertalet hyresgäster sköter sig mönstergillt.

- Vi tänker försöka arbeta vidare med att bygga om och bygga ut soprum som i dag bara har plats för ett fåtal fraktioner; det är till viss del en kostnadsfråga, säger Carl Johan Åhlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om