Roslund är en av tre heltidsanställda handläggare på överförmyndarexpeditionen som håller till i stadshuset i Piteå. En av deras viktigaste uppgifter är att granska att gode mannen och förvaltaren sköter sina uppgifter. För fjolåret hade de 308 årsräkningar att granska.
- Vi har 192 personer eller ställföreträdare som de kallas, som har uppdrag som god man eller förvaltare. Det är många, men det behövs fler. Vi söker helst personer som har lite tid över, gärna med livserfarenhet. Samtidigt är det bra med lite yngre för unga som är i behov av det här stödet, säger Lillemor Roslund.
Fler behöver
På fem år har antalet ärenden blivit nästan 100 fler. En anledning till det kan vara att dagens moderna samhälle ställer högre krav på individen. Krav som inte alla klarar själva.
I Boden avslöjades för en tid sedan en härva av oegentligheter, men Lillemor Roslund har inte varit med om något liknande i Piteå.
- Under min tid har vi aldrig haft några allvarliga anmärkningar.
Tingsrätten beslutar
Skillnaden mellan god man och förvaltare handlar om graden av tvång. Det är överförmyndarnämnden (två socialdemokrater och en kristdemokrat) som bedömer om en person är i behov av god man eller förvaltare. Därefter fattar tingsrätten beslut i frågan.
- Att ha en god man bygger till stor del på frivillighet. Man behåller sin egen rättshandlingsförmåga.
Den som får en förvaltare är under tvång och är inte alltid glad över detta.
- Det är inte ovanligt att vi möter missnöje. Ofta är det anhöriga som av olika skäl vill häva det tvingande förvaltarskapet, säger Lillemor Roslund.
Stöd och hjälp
Det är betydligt vanligare med en god man som tar tillvara den enskildes intressen. Det handlar om människor som på grund av sjukdom, psykisk störning eller andra faktorer behöver stöd och hjälp.
- De kan ha svårt att klara ekonomin eller blir utnyttjade av andra. Det är när en person bedöms vara ur stånd att vårda sig eller sin egendom som det blir aktuellt med en förvaltare.
De som jobbar som förvaltare och god man får ett arvode som ligger på runt 8 000 kronor före skatt per år plus eventuella kostnadsersättningar. Vanligtvis är det den enskilde som får betala.
Rättrådiga personer
Hur många ärenden kan en god man / förvaltare ha?
- Det varierar, men upp till fem ärenden. I vissa fall kan man ha fler.
Behövs det utbildning?
- Vi informerar givetvis om vad som krävs och vi har viss utbildning varje år. I grunden är de personliga egenskaperna viktigast. Lagen säger att man ska vara rättrådig, erfaren och lämplig.
Rättrådig innebär i det här fallet att man inte finns hos kronofogden eller i polisens belastningsregister. Man bör också ha ordnad ekonomi.
Verksamheten i Piteå utövar tillsyn för värden motsvarande 96 miljoner kronor. Dessutom många miljoner i skulder som de som behöver hjälp har dragit på sig.