Söker finansiering av hamn

Kommunalrådet Peter Roslund (S) jagar ministrar för att få dem att lätta på börsen till utbyggnaden av Piteå hamn för 100 miljoner kronor, där en betongtornfabrik inte längre är förutsättningen för att projektet blir av.

Piteås hamnchef Ulrika Nilsson fortsätter med processen att bygga ut Piteå hamn. "Efter semestern lämnar vi miljöansökan kring de vattenarbeten vi ska utföra", säger hon. (Arkivbild)

Piteås hamnchef Ulrika Nilsson fortsätter med processen att bygga ut Piteå hamn. "Efter semestern lämnar vi miljöansökan kring de vattenarbeten vi ska utföra", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-07-12 06:00

Det är många pusselbitar som ska falla på plats innan hamnbygget blir av, men Piteå kommun har långt från kastat in handduken trots att kommunen 2011 snuvades på det EU-bidrag (cirka 50 miljoner kronor) som i stället gick till statliga Svedavias flygplats i Luleå.

Något Peter Roslund är fortsatt kritisk till, men han tänker inte vänta till 2014 med att söka nya EU-medel då nästa ansökningsperiod infaller.

Kommunen vill agera nu.

Jagar ministrar
- Vi fortsätter att jaga ministrar för att ta upp frågan om finansiering. En utbyggnad beräknas kosta 100 miljoner kronor, och det är ingenting vi tar in via fartygs- och hamnavgifter, säger Peter Roslund, som förklarar att han vill boka möten med bland annat infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) och energiminister Anna-Karin Hatt (C).

Piteå kommun är beredd att stå för 50 procent av investeringen.

- Det är orimligt att Piteås skattebetalare ska stå för allt. Vindkraften är ett nationellt projekt, menar kommunalrådet, som pekar på att hamnprojektet är relaterat till flera andra för att det ska bli av. Dit hör Bondökanalen där hamnen vill använda muddringsmassorna som utfyllnad. Det ärendet ligger i långbänk i form av prövning hos miljö och markdomstolen i Umeå.

- Just nu sker en kompletteringsfas där vi fick in ytterligare handlingar från kommunen 6 juli, säger Britt-Marie Granberg vid domstolen i Umeå.

När ansökan är komplett ska ansökan ut på remiss. Går det på räls kan det komma ett beslut i år, men det är långt ifrån säkert.

Parallellt med detta filar Piteå hamn på texter till samma domstol som ska miljöpröva de muddringar som ska göras. Den ansökan går in efter semesterperioden.

- Parallellt måste det tas fram ny detaljplan för området, säger hamnchef Ulrika Nilsson, som uppger att en sådan kan vara på plats i slutet av 2012.

Viktigt med vindkraft
Hon säger att fler saker behöver uppfyllas för att hamnbygget ska gå vidare.Dit hör de 314 vindkraftverken i Markbygden, där Haraholmen vill vara en viktig inskeppningshamn för vindkraftdelar.

Ulrika Nilsson säger att när det gäller vindkraft förs hela tiden samtal med Enercon och Swevind, men bygget av en betongtornfabrik är inte avgörande för om hamnen byggs ut.

- Går det som tänkt bygger vi ändå, säger Ulrika Nilsson, som pekar på en nyligen gjord studie hos hamnkunder.

- Vi har frågat dem om hur godsflödet ser ut fram till 2021.Det kommer att öka, så det finns motiv för att bygga ut Piteå djuphamn, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om