Vid Socialstyrelsens inspektion hösten 2010 uppmärksammades en rad brister vid två särskilda boendeformer för äldre i Piteå kommun. Kommunen vidtog åtgärder, men Socialstyrelsen ansåg att det inte var tillräckligt och den 8 mars 2011 kom ett beslut om att förelägga Piteå kommun ett vite om en miljon kronor om inte en rad åtgärder senast den 1 maj 2011 vidtogs vid samtliga särskilda boendeformer inom kommunen. Detta trots att brister bara konstaterats vid två av de inspekterade särskilda boendeformerna.
Hade fog
I det läget beslöt kommunen att överklaga till förvaltningsrätten.
- Vi ville ha ett klarläggande för vad vi ska göra för att undgå vite. Det har vi fått utstå spe för, men förvaltningsrättens beslut visar att vi har haft fog för vår osäkerhet. Vi förstod helt enkelt inte vad kraven gick ut på, säger Agnetha Eriksson (S), ordförande i socialnämnden.
- Socialstyrelsens krav var för svepande. Det var inte sakkritik, säger socialchefen Mikael Lekfalk.
Felaktigt vite
I beslutet skriver förvaltningsrätten att det inte är okej att förelägga ett vite med krav att kommunen ska vidta åtgärder vid samtliga särskilda boendeformer inom kommunen, trots att brister endast konstaterats vid två av de inspekterade boendena.
Förvaltningsrätten tar lagen som stöd och skriver:
"Ordalydelsen av 13 kap. 8 § SoL medger inte att ett föreläggande utfärdas endast på grundval av en hypotes om förekomsten av brister. Vite måste vidare knytas till en klart definierad prestation eller underlåtenhet. Socialstyrelsens krav på åtgärder är allmänt hållna och det är oklart vilka åtgärder som är tillräckliga för att kommunen ska undgå vitet."
Därmed gäller tillsvidare inte vitet, men Socialstyrelsen har rätt att yttra sig över förvaltningsrättens beslut fram till den 6 maj.
Tagit krafttag
Samtidigt har Piteå kommun tagit krafttag för att möta de krav som ställts och enligt Mikael Lekfalk är det klart.
- Politikerna har tagit beslut och avsatt pengar. Från socialtjänstens sida har vi sett till att vidta de åtgärder som krävts.
PT har sökt de personer som handlägger ärendet på Socialstyrelsen, men utan resultat.