Socialstyrelsen kräver svar

Turerna kring dagbemanningen på Mogården i Piteå fortsätter. Efter klagomål från personal har Socialstyrelsen begärt ett yttrande av socialnämnden. Ett yttrande som skickades efter nämndens möte på onsdagen.

"Vi blev tvingade av socialstyrelsen att höja bemanningen nattetid och den enda möjlighet som fanns var att föra över resurser från dagen", konstaterar Agnetha Eriksson, socialnämndens ordförande.

"Vi blev tvingade av socialstyrelsen att höja bemanningen nattetid och den enda möjlighet som fanns var att föra över resurser från dagen", konstaterar Agnetha Eriksson, socialnämndens ordförande.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ 2012-01-19 06:00

Under fjolåret var turbulensen stor på Mogården. Detta sedan socialstyrelsen krävt förstärkt bemanning nattetid. Något som Piteå kommun hörsammade genom att föra över bemanning från dag till natt. En förändring som trädde i kraft den 1 november.

Vid ett stormigt möte framförde personalen sina protester till kommunalrådet Peter Roslund (S), men Roslund var tydlig med att det inte var tal om mer pengar till äldreomsorgen. Något som innebar att den beslutade förändringen stod fast.

Upprörande brev
Bara några dagar senare, den 7 november, skickade en anställd ett brev till socialstyrelsen med vädjan om att något måste göras. Brevet är känslomässigt och i sina delar uppseendeväckande, bland annat följande passus:

"De äldre får bara duscha en gång per vecka, men inte ens det är en självklarhet snart. Att få gå på toaletten när man behöver det är inte heller en självklarhet, de får vänta tills man har tid".

Är läget så illa?
Personalen vill väl, men jag kan inte säga i detalj hur vården är upplagd. I ett större perspektiv måste vi fråga oss vad som är skälig och realistisk vård och hur vi ska organisera oss på bästa sätt. Det jag kan säga att vi inte har mer pengar att fördela, säger Agnetha Eriksson (S), ordförande i socialnämnden.

Ingen riskbedömning
Utifrån brevet har socialstyrelsen krävt att socialnämnden i Piteå svarar på ett antal frågor. Något som skedde på onsdagen. Det handlar bland annat om personalbemanningen under dygnets timmar och om någon riskbedömning genomfördes innan beslutet att minska personaltätheten på dagtid.

- Vi har inte gjort någon särskild riskbedömning i samband med personalförändringarna, men redan i början av 2010 lyfte vi fram en rad möjliga konsekvenser på grund av besparingar, säger Agnetha Eriksson.

Kan försämra vården
I den konsekvensanalysen står bland annat att det finns risk för att så väl kvaliteten på vården och arbetsmiljön kan försämras.

- Vi blev tvingade av socialstyrelsen att höja bemanningen nattetid och den enda möjlighet som fanns var att föra över resurser från dagen. Samtidigt vet vi att många anser att det är på dagen som resurserna behövs, säger Eriksson.

Vad förväntar du dig för reaktion från socialstyrelsen på det yttrande ni skickat?
- Jag vet inte. Vi har redogjort för läget utifrån de ekonomiska förutsättningar vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om