Snöfattig vinter sparar pengar

Två rejäla snövintrar och nu - barmark och plusgrader i mitten av november. De som har ansvar för Piteå kommuns snöröjningsbudget är glada, men för skidåkare och skoterförare är det inte lika roligt.

För alla som gillar att köra snöskoter är det fortsatt väntan som gäller.

För alla som gillar att köra snöskoter är det fortsatt väntan som gäller.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-11-17 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

I fjol vid den här tiden låg snötäcket tjockt och kylan bet i kinderna. Det ymniga snöandet blev en dyr historia för Piteå kommun. Snöröjningen 2010 kostade 17,5 miljoner kronor. Hela sex miljoner mer än budget. En katastrofvinter för teknik- och gatukontoret.

Nästan förbrukad
2011 började inte så mycket bättre. Snön envisades med att falla och när kostnaderna summerades i våras så hade 85 procent av årets budget på 12,3 miljoner kronor förbrukats.

Med utgångspunkt från en normal vinter baserat på hur de senaste sju vintrarna sett ut så kommer inte budgeten att kunna hållas.

- Nej, en normal höst fram till årsskiftet kostar 4-5 miljoner kronor. Det skulle innebära att vi drar över budgeten med 2,7 till 3 miljoner kronor, säger Anders Jönsson, drift- och underhållschef på teknik- och gatukontoret i Piteå kommun.

Ingen snö
Teknik- och servicenämnden har bett kommunstyrelsen om extra pengar för att täcka det förväntade underskottet, men där blev det nobben. Nu måste förvaltningen täcka underskottet med egna pengar som tas från budgeten för sommarunderhåll.

Om det nu blir något underskott. Vid lunchtid onsdagen den 16 november visade displayen på Grisberget sex plusgrader. Och SMHI:s prognos för de närmaste tio dygnen är inte direkt snörika.

Troligt underskott
- Det är bra för oss, men det är långt till årsskiftet. I nuläget räknar vi med att det blir ett underskott, säger Jönsson.

För närvarande finns det 1,8 miljoner kronor kvar i snöröjningsbudgeten för 2011. En snösväng kostar cirka 350 000 kronor. Till detta kan läggas kostnader för halkbekämpning och bortforsling av snö.

- I realiteten innebär det att vi har täckning för tre till tre och en halv snösvängar. Vi fortsätter hålla tummarna för en unikt snöfattig vinter, säger Anders Jönsson.

Ingen slalom
Daniel Sällström, ordförande för Pite Alpina, är inte lika glad.

- Nej, men det blir nog vinter i år också. Tråkigt nog är det snöbrist överallt och det varma vädret omöjliggör användandet av snökanoner.

Planerade tävlingar i Kåbdalis har ställts in, men nu hoppas Daniel Sällström på första veckan i december.

- IFK Arvidsjaur planerar för slalomtävlingar där den 3-4 december. Förhoppningen är att Pite Alpina kan arrangera en slalomtävling i Kåbdalis den 2 december.

FAKTA Snöröjning

Snöröjningsbudgeten för 2011 är 12,3 miljoner kronor.

Bara 1,8 miljoner kronor återstår.

Teknik- och gatukontoret räknar därför med ett underskott på upptill tre miljoner kronor.

Snöröjning kan ske på tre olika sätt: med plogbil, väghyvel eller traktor.

Plogning "Stora vägar" beordras vid snödjup 3-5 cm snö. Då plogas större vägar, bussgator och ett antal genomgående långa gång- och cykelvägar. Åtgärdstiden beräknas till sex timmar. Kommunen kallar ut tio snöröjningsfordon.

Plogning "Hel plogsväng" utförs normalt när ett snödjup av 7-12 cm uppnåtts. Då plogas samtliga gator, parkeringar, gång- och cykelvägar och busshållsplatser. Åtgärdstiden beräknas till 12 timmar. Kommunen kallar ut alla 33 snöröjningsfordon. Vid snöröjning öppnas inga infarter.

En hel plogsväng kostar cirka 350 000 kronor.

Dessutom kostar halkbekämpning och bortforsling av snö pengar.

Källa: Teknik- och gatukontoret

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om