- Vi är med på Nolia för att det är en otroligt bra marknadsföring, säger Magnus Pettersson, vd för Piteortens chark.
Han är tredje generationen Pettersson och äger företaget tillsammans med försäljningschefen Lars Hurtig som är vice vd.
De beskriver Sveriges största besöksmässa som mycket viktig.
Inte kanske så mycket ekonomiskt, men PR-mässigt betyder den mycket.
- Visst säljer vi så det går runt, men det stora värdet ligger i att synas och visa våra nya produkter, säger Lars Hurtig, som har ett par nyheter i årets charkpåse.
Gråmulet är idealet
Piteortens chark har senaste året marknadsfört varumärket patron (efter Patron Hedqvist) där fabriken på Haraholmen lanserar en ny patron falukorv och en patronkarré.
- Men det som går mest på mässan är smakproverna, säger Magnus Pettersson, som pekar på att regnar det blir det knökfullt med folk i mathallen.
- Då hinner vi inte med som vi vill. Idealet är att det är lite gråmulet, säger Lars Hurtig, som kommer att finnas i montern från 4 augusti.
Mer än 30 år
Magnus Pettersson väljer att ta semester från mässan det här året.
Han berättar att Piteortens chark har funnits på Stora Nolia i mer än 30 år och under åren har företaget utvecklats positivt i en mycket tuff bransch.
Förra året sålde företaget med 22 anställda charkprodukter för 35 miljoner kronor där butikerna i Pitebygden är starka köpare.
- Vi är lönsamma, redovisar svarta siffror, men charkbranschen är ingen guldgruva, säger Magnus Pettersson, som pekar på att idag finns så gott som alla charkinriktade varumärken i butikerna och det ökar konkurrensen.
Palten säljer bäst
Lars Hurtig och Magnus Pettersson uppger att det fortfarande är palten och patronskinkan som är bästsäljare.
- Smörgåspåläggen står för 60 procent av omsättningen, säger Magnus Pettersson, som uppger att 2011 producerades 723 ton charkprodukter.
Dessutom producerades varje dag 1,2 ton av Piteås nationalrätt palten, totalt 280 ton under 2011.