Skyddad skog - en het fråga

Den totala andelen formellt skyddad skog i Norrbotten är knappt 9 procent. Tre fjärdedelar av den skyddade skogen utgörs av fjällnära skog.

Skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsman, som jobbade på Domänverket i Jokkmokk fram till 1989, var med och arbetade fram den skogspolitik som fortfarande gäller i huvudsak. Den bygger på att skogsägare och skogsbrukare själva ska ta ett väldigt stort ansvar.

Skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsman, som jobbade på Domänverket i Jokkmokk fram till 1989, var med och arbetade fram den skogspolitik som fortfarande gäller i huvudsak. Den bygger på att skogsägare och skogsbrukare själva ska ta ett väldigt stort ansvar.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2010-05-21 06:00
Det här framgår av Skogsstyrelsens och länsstyrelsens gemensamma statistik över det formella skyddet av skog i Norrbottens län.
- Det har figurerat många olika siffror om hur mycket skog som är skyddad. Nu har vi sammanställt siffror som båda myndigheterna står bakom, säger Eje Andersson, regionchef på Skogsstyrelsen Region Nord.
Saken diskuterades vid den serie föreläsningar som SMF Skogsentreprenörerna anordnade på Pite havsbad, som ett slags tjuvstart på branschmässan Nolia Jord och Skog, som drar i gång på allvar i dag, fredag.
Etappmål dröjer
Totalt är alltså närmare 9 procent av den produktiva skogen i Norrbotten formellt skyddad i naturreservat, nationalparker, Natura 2000, biotopskydd eller naturvårdsavtal. Huvuddelen utgörs av så kallad fjällnära skog och kännetecknas av lågproduktiva skogar i kärva klimatlägen utmed fjällkedjan.
Miljömålet, det vill säga etappmålet i Levande skogar, innebär för Norrbottens del att andelen formellt skyddad skog nedanför den fjällnära gränsen kommer att öka från dagens cirka 2 procent till närmare 4 procent. Totalt i länet, inklusive fjällskogen, kommer då drygt 10 procent av den produktiva skogen att vara formellt skyddad.
Men etappmålet för skogsskyddet kommer inte att vara klart till 2010. Det kommer att dröja ett par år innan vi når dit; faktum är att vi idag bara har kommit halvvägs med det formella skyddet, säger Ronny Edin, chef för naturvårdsenheten på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Het fråga
Skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsman, som föreläste i Piteå på torsdagen, framhöll:
- Debatten handlar om hur mycket skog som är eller borde var skyddad. Men det viktiga är ju inte hur stor areal skyddad skog man har, utan hur man ska klara den biologiska mångfalden.
Monika Stridsman konstaterade, med anledning av ett par kritiska röster i publiken, att frågan om den biologiska mångfalden och hur mycket skog som ska skyddas tydligen är het i Norrbotten.
- Men det är synd om naturvården blir skogsvårdens fiende och vice versa. Det är kontraproduktivt att diskutera exempelvis om de trädbevuxna impedimenten i Norrbotten ska tas med i statistiken för formellt skyddade områden eller inte, sade Stridsman med direkt adress till en av frågeställarna i publiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om