"Att vara någon - att se och bli sedd i skolan" var temat på gårdagens konferens som arrangerades på Pite havsbad. På plats fanns runt 160 deltagare, förvaltningschefer, skolledare och förtroendevalda i Norrbotten och Västerbotten, men också personal från elevhälsan.
I den nya skollagen framgår att eleverna ska ha tillgång till både skolsköterska, skolläkare, kurator, psykolog och specialpedagog.
- Men mycket handlar också om lärarens roll, läraren är ju också en del av elevhälsan, säger Marita Björkman, Kommunförbundet Norrbotten, som liksom många av de andra deltagarna menade att "Elevhälsan börjar i klassrummet".
Signalerar på andra sätt
Olika undersökningar visar att tio procent av alla barn i Sverige någon gång har upplevt våld i hemmet.
Annika Stävenborg Vennberg, projektledare för "Samverkan mot våld" på Kommunförbundet Norrbotten, och Ilkka Koskenniemi, kurator på Luleå gymnasieskola, menar att barn och ungdomar som utsätts sällan berättar om det, utan istället signalerar på andra sätt att de inte mår bra.
- Ofta har man det jobbigt med sina relationer till jämnåriga kompisar och vet inte hur man ska kunna lita på vuxna, säger Ilka Koskenniemi.
Personalen spekulerar
Han menar att barn också ger en mängd andra signaler som oro, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter eller brist på empati. Man blir i högre grad mobbad, eller mobbar andra. Bland äldre ungdomar är skolk vanligt.
Han menar att skolpersonal ofta är bra på att spekulera ute i personalrummet, men att fråga rakt ut utan att moralisera och sedan också agera för att visa att man bryr sig är svårare.
- Det handlar om våga fråga och våga se!
I Barnombudsmannens färska rapport "Signaler" berättar barn och ungdomar som upplevt våld i nära relationer själva om hur skolan inte agerat trots signaler om att de mår dåligt. Det kan vara först när de skär sig eller bråkar som det händer någonting.
Jätteviktig roll
- Personalen måste ha kunskap för att kunna se, skolan har en jätteviktig roll för barn som far illa, säger Annika
Stävenborg Vennberg.
Hon menar att det också att viktigt att skolan ger kunskap om "våld" och "övergrepp" till barn, att prata om att absolut inte är okej liksom det förebyggande arbetet kring rökning och droger.
Konferensen anordnades av Kommunförbundet Norrbotten i samverkan med Region Västerbotten. I dag fortsätter den med fokus på kommunalt huvudmannaskap i praktiken.