Skogsreservat - hett ämne på Noliadagar
Miljöpartiet anser att mer än 90 procent av den produktiva skogsmarken ska användas för skogsbruk. Man avvisar inte heller intensivodling av skog där så kan anses lämpligt.
Debatten, som hade rubriken "Vad ska skogen användas till i framtiden?", kom delvis att handla om biologisk mångfald och naturreservat.
Miljöpartiets Peter Eriksson menade att det fortfarande finns skyddsvärda områden som bör bli föremål för reservatsbildning - bland annat i Norrlands kustnära region, men framför allt i södra Sveriges lövskogsbälte. Han höll dock med om att man från samhällets sida inte alltid tagit vederbörlig hänsyn till privata skogsägare när man bildat reservat.
Sveaskog bättre
Eriksson berömde statliga Sveaskog, som enligt hans mening har blivit bättre på att ta sitt samhällsansvar. Detta till skillnad från Vattenfall.
Ola Alterå (C), statssekreterare vid näringsdepartementet, underströk att Sveaskog har avsatt stora områden till reservat och han tyckte att övriga stora skogsbolag borde kunna följa efter och ta sitt ansvar för biologisk mångfald, de också. Alterå sade sig vara lite förvånad över att så inte skett.
Riksdagsledamoten Åke Sandström (C), Vännäs, sade att regeringen vill ha fler frivilliga naturvårdsavtal än reservat.
Karin Åström (S), riksdagsledamot som sitter i näringsutskottet, framhöll att vi i skogen har en guldgruva, blott vi förmår att rätt utnyttja den. Hon hävdade rent av att skogen har blivit trendig, ett uttalande som hon dock vid närmare eftertanke tog tillbaka. Det handlar inte alls om en trend, utan om något i högsta grad långsiktigt.
Svårt få fram fakta
Beträffande reservat lutade hon åt att det har blivit lite för mycket av reservat i norra Sverige och för lite i södra delen av landet.
Men det är "skitsvårt" att få fram en korrekt siffra över hur mycket som avsätts till reservat, sade Åström, som även är ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.
För övrigt beklagade Åström att regeringen "avlövat" Skogsstyrelsen, som hade en viktig kunskapsöverförande uppgift.
Tomas Mörtsell dristade sig rent av påstå att skogsbranschen blivit sexig.
Sedan pratades det givetvis mycket och positivt om förnyelsebar energi, där Piteå är eller är på väg att bli världsledande (svartlutsförgasning, DME, tallolja, vindkraft) under debatten.
Energidagarna i Piteå bjuder på fyra separata konferenser - Solander Symposium, Nolia Vind, Nolia Energieffektivisering och Trästad 2012 samt mässan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!