1 mars kommer organisationen i Norrbotten att finnas i kongressfoajén vid Pite havsbad för att göra en manifestation kring skogsmaskinsägarnas villkor. SMF:s vd Ulf Sandström i Piteå uppger att hans 900 medlemmar i organisationen har tröttnat på allt sämre villkor med uppsagda avtal och tuffare ekonomiska villkor.
- För ett drygt år sedan hade vi en bra bild med en positiv utveckling för branschen, säger Ulf Sandström, som uppger att det sedan vände.
- Skogsbolagen har dragit åt tumskruvarna och ersätter inte längre för maskinägarnas faktiska kostnadsökningar, säger han.
Avtal sägs upp
Han förklarar att det har blivit en trend det senaste året att skogsbolagen valt att säga upp avtal för att sedan förhandla om dem. Resultatet har blivit sämre priser för maskinägarna.
- I exempelvis Sydsverige har södra skogsägarna sagt upp 150 avtal och Sveaskog har sagt upp avtal med 20 maskinägare. I Mellansverige har Holmens skog sagt upp 25 avtal som resulterat i en femprocentig sänkning för skogsmaskinföretagen, säger Ulf Sandström, som pekar på att strategin också har påverkat norrbottniska maskinägare.
- Vi har flera fall där skogsmaskinentreprenörer lagt ned sina företag.
SMF:s vd pekar att läget är tufft för många medlemmar.
- En skördare kostar fyra miljoner kronor och löner och bränslepriser stiger. Men ägarna får inte kompensation för det, säger Ulf Sandström, som pekar på att i Västerbotten har skogsbolag kört så hårt med prispressen att det lett till en brist av förare och maskiner.
- Vilket har gjort att skogsmaskinentreprenörer i Norrbotten är nere och kör i Västerbotten. Skogsbolagens strategi kommer också att fortsätta att slå hårt mot näringen i Norrbotten, säger Ulf Sandström.