Under hela 2000-talet har årligen drygt 400 personer (var av cirka 50 anhöriga) besökt kommunens öppenvårdsenhet på Strömgården. De flesta människor som behöver hjälp klarar sig utan institutionsvård, men långt ifrån alla. Att skicka någon på behandlingshem kostar mycket pengar. I snitt 34 000 kronor per person och månad.
- Det kostar några miljoner per år, men om man bara ser det krasst ekonomisk så handlar det om sociala investeringar som samhället tjänar på. Det räcker med att en eller två blir fri från missbruket, säger Greger Pettersson.
Kommunens missbruksvård har en budget på 9,9 miljoner, men kostnaderna för 2010 kommer att landa på cirka tolv miljoner kronor. Drygt hälften är kostnader för institutionsvård.
Kartlagt alla
Piteå kommun har kartlagt samtliga Pitebor som under åren 2005-2009 placerades på institution. Sammanlagt handlar det om 136 personer, men i analysen har 31 personer plockats bort.
- Fyra har avlidit och 27 personer saknar vi kunskap om avseende nykterhet/drogfrihet. Tio av dem bor inte kvar i Piteå, säger Greger Pettersson.
Vad innebär det att ni saknar kunskap om dem?
- Vi vet inte, men det kan vara ett tecken på att de inte har någon missbruksproblematik.
Kvinnor svårast
Hur som helst återstår 105 personer i undersökningen och den visar att behandlingshem kan vara räddningen för många. 64 personer (61 procent) är nämligen drogfria/nyktra. Ytterligare 19 personer (18 procent) klassas som "inte helt drogfria", men det innebär att de klarar sig utan större insatser. Av dessa 19 är 17 över 40 år.
För 22 personer (21 procent) har det inte gått lika bra. De är kvar i ett aktivt missbruk.
- Vi har svårast att hjälpa kvinnor och även unga. Här måste vi hitta nya metoder och infallsvinklar. Kvinnor som missbrukar blir ofta utnyttjade. De har en svårare problembild.
- Vi vet också att människor som har psykiatriska diagnoser och missbrukar är svårare att hjälpa, säger Greger Pettersson.
Sex av tio
Att bli fri från missbruk är ingen lätt sak, men Pettersson tycker att det är fel att prata om hopplösa fall.
- Drog- och alkoholmissbruk är en dödlig sjukdom. Det är svårt att bryta och ta sig tillbaka till ett normalt liv, men vi vet att det inte är omöjligt.
Att sex av tio som fått behandling blir drogfria låter ganska bra?
- Ja, men vi vet inte. Märkligt nog finns det inga liknande undersökningar att jämföra med.
De flesta som varit på behandling är nyktra/drogfria den första tiden och för att eliminera den felkällan har de som varit på institution 2009 tagits bort, men andelen drogfria blir faktiskt något högre då (64 procent).