Videon är inte längre tillgänglig
Domen innebär att fabriken får ytterligare respit för att hinna reda ut vilka värden det blir av utsläppen när väl den biologiska reningen går igång.
Egentligen skulle fabriken redovisa det för Mark- och miljödomstolen senast 2013, men SCA Packaging får nu ytterligare två år på sig att genomföra de tre utredningar domstolen krävt.
Ny reningsanläggning
Bakgrunden är att dåvarande miljödomstolen år 2000 beslöt att ge SCA tillstånd för en högsta produktion om 420 000 ton kraftliner, 265 000 ton sulfitmassa och 130 000 ton returfibermassa.
Senare, i en deldom 2006, ålades fabriken att bygga en ny biologisk reningsanläggning för processvattnet. Det gjorde SCA, och den stod klar 2009 med krav att fabriken senast 24 juni 2011 skulle redovisa effekterna av utsläppen.
- Men 2010 upptäckte vi sättningar i två av de tre nybyggda dammarna. Vi såg det, genom att de skrapor som går i dammarna inte gick som de skulle. I det läget valde vi att stänga eftersom vi är rädda om anläggningen, säger SCA:s miljöchef Anders Köysti.
Detta gjorde att domstolen förlängde prövotiden till 2013 och nu har den förlängts igen.
Efter upptäckten av sättningarna harSCA renoverat anläggningen för 20 miljoner kronor, och förhandlar med byggarna om ersättning.
- Det blev kostsamt, säger Anders Köysti, som uppger att anläggningen nu är klar att köras igen. Fram till nu har enbart en av de nya dammarna använts.
Anläggningen provkörs
Miljöchefen förklarar gången med att anläggningen nu provkörs, under tiden genomför fab-riken de utredningar Mark- och miljödomstolen lagt på företaget.
Det handlar om att mäta utsläppen i avloppsvattnet, undersöka vad som händer med fisken i älven utanför fabriken och att redovisa risken med att det eventuellt dyker upp legionellabakterier i den biologiska reningsanläggningen, något bland annat Smurfit Kappa drabbats av.
Anders Köysti säger att tidsschemat är att köra igång anläggningen, summera mätningarna under 2014 och redovisa resultatet senast 24 juni 2015.
- Den stora biten blir den fiskebiologiska utredningen där vi kommer att fiska i älven.
När den nya anläggningen tas i drift kommer den att reducera förekomsten av så kallade lösa partiklar i vattnet med 70 procent.