Samverkan ska minska brottsligheten
Narkotikabruket ökar i länet med brottslighet och spridning av hepatit C (gulsot) som följd. Nu tar polisen och Piteå kommun gemensamma krafttag för att skapa ett tryggare och attraktivare samhälle.
Folkhälsostrategen Helena Lindehag och kommunalrådet Helena Stenberg (S) tror att kommunens samarbete med polisen kommer att göra Piteå tryggare och attraktivare.
Foto: Robert Lundberg
I tisdags inträffade ett nytt personrån i centrala Piteå och det var det andra på mindre än en vecka.
Summa summarum: brottsligheten tenderar att öka och det finns ofta ett samband med narkotika- eller alkoholmissbruk. Nu ska polisen och kommunen inleda ett samarbete för att öka tryggheten för medborgarna och fånga upp ungdomar på glid.
- Ett lokalt brottsförebyggande råd, Pitebrå, har bildats och det består av representanter från polisen, räddningstjänsten, kommunen, Pitebo, Villaägarna samt köpmannaföreningen. Syftet är att förebygga brott och skapa trygghet genom dialog och samarbete, berättar Helena Lindehag, folkhälsostrateg.
Problem
En del i samarbetet går ut på att polisen och kommunen (soc) gemensamt bokar in och gör hembesök hos familjer som har olika typer av problem.
- Meningen med det är att hämta upp barn och ungdomar som är på väg åt fel håll. De behöver inte ha begått något konkret brott, syftet är mer att samtala med föräldrarna så att de kan ta tag i problemen, säger Kenneth Lundqvist, polisens områdeschef för Pite älvdal.
Pitebrå har valt ut tre prioriterade områden som man ska jobba med under 2010:
n Arbeta brottsförebyggande med barn och ungdomar.
n Arbeta förebyggande mot våld i offentliga miljöer.
n Verka för trygga miljöer.
Personrån
Ett sätt att göra Piteå tryggare är att bygga bort skumma miljöer och förbättra belysningen på vissa områden. Men enligt polisen är det svårt att göra något åt personrån som sker på öppen gata.
- Vi kommer aldrig att kunna bygga bort alla brott. Rån kan inträffa vart som helst, men ett sätt att förebygga är att klara upp dem. Det ger ett stort värde och verkar avskräckande, säger Kenneth Lundqvist.
Områdeschefen tycker att den ökade spridningen av hepatit C bland unga drogbrukare är allvarlig.
- Men det är bra att riskerna kommer upp i dagen. Dagens ungdomar är nog inte helt omedvetna om farorna med narkotika, men ibland tar nog nyfikenheten över. Många tror de är odödliga och tänker "det händer inte mig", säger Lundqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!