Sämst i länet att svara patienter

Cederkliniken i Piteå är fortfarande den vårdinrättning som är absolut sämst i länet på att svara i telefon när patienter ringer. Notabelt är att Öjebyns vårdcentral rasat från topp- till bottennotering. Det här framgår av en nationell mätning som gjordes i oktober förra året.

Återigen uppvisar Cederkliniken länets sämsta svarsfrekvens när det gäller telefontillgänglighet. Verksamhetschefen Jörgen Boström, beklagar siffrorna och upplever att situationen i dag är betydligt bättre än för fem månader sedan, när mätningen gjordes. (Arkivbild)

Återigen uppvisar Cederkliniken länets sämsta svarsfrekvens när det gäller telefontillgänglighet. Verksamhetschefen Jörgen Boström, beklagar siffrorna och upplever att situationen i dag är betydligt bättre än för fem månader sedan, när mätningen gjordes. (Arkivbild)

Foto: Erik Westergren

PITEÅ 2012-03-22 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Tillgänglighet är huvudpunkten när det gäller den nationella vårdgarantin. Telefontillgängligheten hos vårdinrättningarna i länet varierar rejält.

Sämst
I maj förra året presenterade Sveriges kommuner och landsting, SKL en mätning på hur bra länets vårdgivare är på att svara i telefonen.

Den mätningen visade att Cederkliniken som drivs av Praktikertjänst i samarbete med fyra Piteåläkare var sämst i hela länet. 81 procent av patienterna som ringde kom fram. Orättvisa siffror, kommenterade verksamhetschefen Jörgen Boström som hänvisade till att mätningen gjordes under en period i mars när vårdinrättningen hade strul med sina telefonlinjer.

I den mätning som nu presenteras och som drogs i samband med landstingsstyrelsens senaste möte, är siffrorna nu ännu sämre, 72 procent.

Det placerar Cederkliniken på 37:e och sista plats bland länets samtliga vårdinrättningar.

- Självklart är inte det här en bra siffra, säger verksamhetschef Jörgen Boström.

Han konstaterar samtidigt att kliniken anstränger sig hårt för att möta patienttrycket.

- Av den anledningen anställde vi bland annat två sjuksköterskor vid årsskiftet, säger Boström.

Han har dessutom känslan av att om mätningarna hade skett i dag, skulle svarsfrekvensen också bli bättre än vid oktobermätningen.

- Det är den känsla jag har. Vi anstränger oss i alla fall hårt för att hela tiden bli bättre.

Den det är inte bara Cederkliniken som uppvisar låg svarsfrekvens.

Öjebyns vårdcentral som vid förra mätningen låg på 97 procent, har rasat till Cederklinikens nivå, eller 73 procent och en 36:e plats på listan. I övrigt är svarsfrekvensen förhållandevis hög bland övriga vårdinrättningar i Piteå älvdal. Vårdcentralerna i Piteå kommun tillsammans med Björnen, uppvisar samtliga en svarsfrekvens över 90 procent. I Hortlax är den dessutom hundraprocentig.

Inlandet
Ungefär lika bra är siffrorna för vårdcentralerna i Arjeplog och Arvidsjaur. Den förstnämnda är i princip hundraprocentig och vårdcentralen i Arvidsjaur drygt 99 procent.

I Älvsbyn är siffran knappt 90 procent, i paritet med förra mätningen.

FAKTA Nationell Vårdgaranti 0-7-90-90

Vårdgarantin innebär att en patient ska få vård inom en viss tid. Den är en lagstadgad del av hälso- och sjukvårdslagen.

Vårdgarantin anger inom vilka tidsgränser patienten ska erbjudas vård från landstinget eller regionen.

Däremot reglerar vårdgarantin inte om vård ska ges eller vilken vård patienten ska få.

Enligt vårdgarantin har man rätt till:

0 - Kontakt med primärvården samma dag. Det kan ske via telefon eller genom besök.

7 - Läkarbesök i primärvården inom sju dagar. Bedömer vårdpersonal att man behöver träffa en läkare ska man få tid inom högst sju dagar.

90 - Besök i den specialiserade vården inom 90 dagar. Om man får en remiss till den specialiserade vården ska man få en tid för besök inom 90 dagar. Det gäller även om man sökt vård utan remiss.

90 - Behandling påbörjad inom 90 dagar. Efter beslut om behandling, till exempel operation, ska man få en tid inom 90 dagar.

Akut vård berörs inte av vårdgarantin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om