Sämst i landet på bygglov

Länsstyrelsen i Norrbotten är sämst i landet på att handlägga överklagade bygglov och detaljplaner. Detta trots att antal ärenden är relativt få.- Det stoppar upp utvecklingen, säger Piteås kommunalråd Peter Roslund (S).

Länsstyrelsen i Norrbotten är sämst i landet på att handlägga överklagade bygglov och detaljplaner. Ett exempel är byggplanerna på Strömbackastrand som legat på länsstyrelsens bord i över ett år.

Länsstyrelsen i Norrbotten är sämst i landet på att handlägga överklagade bygglov och detaljplaner. Ett exempel är byggplanerna på Strömbackastrand som legat på länsstyrelsens bord i över ett år.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-10-13 06:00

När den nya plan- och bygglagen trädde i kraft den 2 maj 2011 var tanken att reglerna för bygglov och planering skulle förenklas. Som ett led i den processen skärptes kraven för kommunerna. Ett bygglov ska hanteras inom tio veckor och endast i undantagsfall är det tillåtet att förlänga tiden med ytterligare tio veckor.

För större byggprojekt krävs ofta detaljplan och det är en mer komplicerad process som kan ta upp till ett år.

Får konsekvenser
När kommunen har beslutat om bygglov eller detaljplan kan beslutet överklagas till länsstyrelsen och sedan vidare till domstol. Här har inga förbättringar skett. Tvärtom tenderar handläggningstiderna att öka. Det visar en granskning som SKL (Sveriges kommuner och landsting) gjort.

- Det är lätt att överklaga beslut i dag och när länsstyrelsen har så långa handläggningstider får det konsekvenser för så väl bostadsbyggande som industrietableringar, säger Peter Roslund.

Sämst i landet
2010 behövde landets länsstyrelser i genomsnitt 169 dagar på sig för att fatta ett beslut i ett bygglovsärende. Sämst i klassen är länsstyrelsen i Norrbotten. Här tar det i snitt 452 dagar.

Lika illa är det beträffande beslut om detaljplaner. Snittiden i landet är 119 dagar, men i Norrbotten handlar det om 418 dagar.

- Det får inte ta så här lång tid. Även länsstyrelserna borde ha en bortre gräns för sina handläggningstider, säger Britta Flinkfeldt Jansson, kommunalråd i Arjeplog.

Trots att länsstyrelsen i Norrbotten har de klart längsta handläggningstiderna har man relativt få ärenden att pröva. Under 2010 handlade det om 67 inkommande ärenden.

När väl länsstyrelsen har fattat beslut finns möjlighet att överklaga till domstol. Fram till den 2 maj 2011 prövades ärendena i förvaltningsrätten och även där ökade handläggningstiderna med 25 procent mellan åren 2008 och 2010.

Från den 2 maj ska alla ärenden i stället prövas av mark- och miljödomstolarna, men enligt SKL är risken stor att handläggningstiderna ska bli långa där också.

Inför tidsgränser
De långa handläggningstiderna ställer till besvär för kommunerna och nu kräver SKL att staten tar krafttag. En föreslagen åtgärd är att samma tidsgränser ska gälla för länsstyrelser och domstolar som för kommunerna, det vill säga tio veckor.

- Regeringen måste ta det här på allvar och se till att vi får ordning på handläggningstiderna hos länsstyrelserna, säger Lennart Gabrielsson, förste vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting.

SKL anser att det blir rättsosäkert när det skiljer så mycket mellan länsstyrelserna. Som exempel behöver länsstyrelsen i Gävleborg i snitt 64 dagar för att pröva ett bygglov. För länsstyrelsen i Norrbotten är snittet 452 dagar.

- Det är inte rimligt att man ska behöva vänta i flera år på ett beslut om bygglov, säger Lennart Gabrielsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om