Videon är inte längre tillgänglig
Problemet är väl känt i åkeribranschen och i fjol gjorde VTI (statens väg- och transportforskningsinstitut) en kartläggning. Cirka 200 åkerier svarade och ett antal förare fick föra dagbok och precisera när och var virkesbilens däck fick sämre fäste.
Det visade sig vara tämligen ofta. I snitt uppgav förarna att de drabbades cirka 30 gånger under vinterperioden. Dessutom graderade de problemet som relativt stort (3,5 på en skala från 0 till 6).
När VTI sammanställde materialet uppdagades att problemet med plötsligt hala däck är ett Norrlandsproblem och då främst i de norra delarna.
Stora risker
- Vi har i nuläget ingen förklaring till detta, men det finns några hypoteser, säger Nils-Gunnar Göransson, som tagit fram rapporten.
Plötsligt hala däck, det låter allvarligt?
- Det innebär stora risker, men vi har ingen statistik över tillbud och olyckor som beror på detta fenomen.
Enligt Göransson finns det ett stort behov av att följa upp och fördjupa utredningen, men i nuläget är inte det aktuellt.
Situationen med plötsligt hala däck inträffar när den saltade vägen lämnas och vinterväglag råder. Exempelvis om timmerbilen först kör på den saltade E4:an och sedan kör in på väg 373 (mot Arvidsjaur) som inte saltas.
För att fenomenet ska uppstå krävs dock vissa kriterier. Vanligtvis när det är nysaltat och temperaturen ligger på ett fåtal minusgrader.
Men frågan om varför däcken blir hala hänger lite i luften.
Bara vid saltade vägar
Kemiska tester som gjorts visar att den hinna som bildas på hala däck inte har med däcken att göra utan består av asfalt, olika former av petroleumrester, avgasrester och salt. Klart är att problemet bara förekommer i samband med saltade vägar.
En sammanfattad teori innebär att salt och stora mängder fritt bitumen (ett mjukare bindemedel som används i vägbeläggningen i högre grad på vägarna i norr) kombinerat med smörjande råterpentin eller tallolja leder till att däcken blir hala.
Terpentinet och talloljan fastnar på däcken när timmerbilarna kör över ris och bark.
Ett sätt att bli kvitt den här obehagliga halkkänslan är att avfetta däcken. Därför har en del förare med sig avfettningspreparat.
- Vi behöver följa upp det här för att om möjligt hitta lösningar på problemet, säger Nils-Gunnar Göransson.