Säkerhet tema vid vindkraftskonferens

En montör dog när han föll i ett vindkraftverk i Strömsund i Jämtland, I Danmark har verk havererat och förra året välte en tung kranbil i i Skogberget i Markbygden. Det sker olyckor i vindkraftsparker där byggarna arbetar för att öka säkerheten,och det var temat för ett seminarium vid Furunäset i Piteå på torsdagen.

Under våren arrangerar Vindkraftscentrum flera vindkraftskonferenser. ”En kommer att hållas i fyrkanten på temat ”lokal nytta”, säger Jonas Lundmark vid Vindkraftcentrum.

Under våren arrangerar Vindkraftscentrum flera vindkraftskonferenser. ”En kommer att hållas i fyrkanten på temat ”lokal nytta”, säger Jonas Lundmark vid Vindkraftcentrum.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ 2014-02-21 00:19

Från 1990 fram till mars i år har det inträffat 482 vindkraftsrelaterade olyckor i Europa, varav 47 dödsolyckor. Det uppger skotska organisationen Cwif för Aftonbladet. Av dödsolyckorna var 34 arbetsplatsolyckor 13 var civila. I takt med att vindkraften byggts ut de senaste åren har också olyckorna ökat.

Sverige har enligt uppgift dock hittills varit relativt förskonat. I statistiken finns en elektriker som avled 2004 efter att ha fått ström i sig vid monteringsarbete i Kalmarsund och vid vindkraftsbygge i Jämtland omkom en montör när han föll inne i tornet.

I början av 2008 inträffade en incident på Gotland när rotorbladet på vindkraftverket Kulle 11 på näs på Gotland lossnade. Vid flera tillfällen har det också hänt att rotorblad lossnat och slungats mot marken och i Danmark rapporteras händelser där verk havererat i hårdblåsten.

Säker miljö

Branschen vill dock ge intryck av att vindkraft är en arbetsmiljö och säkerhetsmässigt mycket säker bransch och incidenterna har enligt uppgift varit få i samband med bygget av Skogberget med 36 vindsnurror. En allvarligare incident inträffade förra året när en tung kranbil gick av vägen där förarhytten krossades.

Torsdag bjöd Vindkraftcentrum in till ett seminarium vid Furunäset med tema säkerhet och arbetsmiljö. Mötet var ett i en serie av seminarier där ett hölls i Glommersträsk för en månad sedan som följs av näringslivsträff i Åsele 27 mars och seminarium på temat lokal nytta som ska genomföras någonstans i fyrkanten.

Bakfulla skickas hem

Vid mötet på Furunäset informerade Eva Sjögren och Anders Carlsson från Enercon om hur bolaget arbetar med säkerhet i Skogberget. Rune A Nordin som är säkerhetsanordnare pekade på vilka restriktioner och arbetsföreskrifter som gäller.

Dit hör krav på legitimation för att komma in i det stängda området, att företagens arbetsplaner följs och att om någon skulle komma till jobbet bakfull skickas vederbörande hem.

Till säkerhets arbetet i Markbygden hör också att förebygga ovälkomna möten med nallar.

– Hittills har vi sett ett 60-tal björnar i området. Därför finns det skarpa instruktioner om hur man hanterar sopor. Lägger man ut soppåsar lockar det till sig björn, sade Rune A Nordin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om