Så kan skolmåltiden bli en upplevelse

Det är bullrigt, maten ska ätas upp snabbt eftersom rasten är kort, och käket testar inte alltid de bästa smaklökarna.Det vill studenter vid upplevelseproducentutbildningen i Piteå ändra på där de tagit fram förslag på hur miljön kan förbättras i Klubbgärdskolans matsal.

"Miljö handlar inte bara om köttbullarna på tallriken. Det handlar också om lugn, att det finns vuxna i lokalen, att eleverna känner sig trygga", säger Piteå kommuns kostchef Maria Stoltz.

"Miljö handlar inte bara om köttbullarna på tallriken. Det handlar också om lugn, att det finns vuxna i lokalen, att eleverna känner sig trygga", säger Piteå kommuns kostchef Maria Stoltz.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-05-26 04:45

- Det som först slog mig när jag kom till skolmatsalen var hur bullrigt det var och att barnen åt så snabbt. Jag klockade en elev och den åt lunchen på sex minuter. Då får man inte i sig den näring man behöver, säger Helena Roos, som går andra året vid upplevelseproducentutbildningen i Piteå.

Hon reagerade också på att skollunchen var förenad med spring, till och från matsalen.

- Men det går att förändra det som är dåligt, och det med ganska enkla medel, säger studenten.

Tio veckors projekt
- Det handlar inte alltid handlar om köttbullarna på tallriken, säger Piteås kostchef Maria Stoltz, som förklarar att bra miljö i en skolmatsal kan vara lugn och ro, färger, att det finns vuxna där, att eleven känner sig trygg.

Teknik- och servicenämndens ordförande Christer Lindström säger att i vinter tog Piteå kommun kontakt med utbildningen i syfte att få fram förslag på hur Piteås 72 skolmatsalar kan bli trevligare.

Resultatet blev att under ledning av Björn Ylipää, knuten till den gastronomiska utbildningen i Grythyttan, började eleverna kläcka idéer kring hur miljön i Klubbgärdsskolans matsal kunde förbättras.

Inte för att den matsalen är sämre eller tråkigare än andra, men den låg nära till och ansågs vara ett bra objekt att förändra.

Skogstroll
Kristoffer Eriksson, Emma Lundström, Josefin Enström och Helena Roos representerar var sin grupp som tagit fram förslag.

Kristoffers grupp har arbetat med ett koncept med en maskot med en berättelse om de problem som kan uppstå i en skolmatsal. Utsmyckningen handlar om träd och möblerna ska ha anknytning till skog.

Emma Lundströms grupp vill engagera elever som målar egna tavlor, barnen kan odla grönsaker i lådor, och gruppen vill ta bort en av de två ingångarna i matsalen för att få ett jämnare flöde i rummet. Lokalen behöver också bli ljusare..

Dessutom föreslås ett system där föräldrar kan komma och äta i skolan till självkostnadspris.

Åtgärdas direkt
Josefin Enström vill locka barnen att äta rätt genom att lägga upp dagens rätt vackert på en tallrik, servetter, ljus på borden och vaxdukar gör också matsalen trevligare.

Frågan är vad som händer med studenternas förslag?

- Vi ska läsa igenom hela rapporten och sedan föreslå åtgärder, säger Ingela Wiklund, arbetsledare vid Piteå kommuns måltidsverksamhet.

- Det har kommit bra förslag, en del kan vi generellt applicera på fler skolor, säger Christer Lindström, som pekar på att del åtgärder kan genomföras direkt, andra tar längre tid.

- Men vi kommer definitivt att använda ideérna där jag på en gång kommer att ta kontakt med skolans rektor för att diskutera åtgärder, säger Ingela Wiklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om