Så hanterades översvämningen

I början av maj 2008 fick bodensarna uppleva en vårflod utan dess like. Tillrinningen från Hollsvattnet, Krokträsket och Buddbyträsket var extrem och inne i stan bara steg och steg vattennivån.

Tommy Lindvall, säkerhetssamordnare i Bodens kommun, berättade om hur man klarade översvämningskrisen i stan på våren 2008.

Tommy Lindvall, säkerhetssamordnare i Bodens kommun, berättade om hur man klarade översvämningskrisen i stan på våren 2008.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2010-10-27 06:00
SMHI utfärdade en klass 3-varning och gav hydrologiskt stöd, och det var till god hjälp, men den kom nog så sent.
Om den dramatiska perioden i Boden 6-15 maj för två år sedan, då stan riskerade att svämma över alla breddar med stora skador och kostnader som följd, berättade Tommy Lindvall och Robert Johansson, säkerhetssamordnare respektive GIS-samordnare i kommunen, vid en konferens i Piteå på tisdagen.
Hur Boden klarade krisen våren 2008 var ett av de goda exempel som presenterades vid konferensen "Att hantera översvämningsproblematik", som arrangerades av länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten i samarbete med Nationell plattform för arbete med naturolyckor. Ansvarig för plattformen, där 16 myndigheter och organisationer samverkar, är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), vars koordinator Åke Svensson, var konferensens moderator.
Exemplet Skellefteå
Det andra goda exemplet var hämtat från Skellefteå kommun, som drabbades av ryssvärme med översvämning och därav följande störning i dricksvattenförsörjningen våren 2010.
I Boden påverkades inte råvattentäkten och därmed inte heller dricksvattnet av översvämningen.
Vattennivån höjdes successivt inne i Bodens centrum och Tommy Lindvall insåg att något måste göras snabbt, här rörde det sig om en extraordinär händelse. En krisorganisation med en central krisledningsgrupp sjösattes.
Bra hjälpmedel
GIS-ingenjören (GIS är ett geografiskt datorbaserat informationssystem) Robert Johansson fick i uppdrag att så snart det bara var möjligt - utifrån kommunens primärkarta - ta fram en höjdmodell för vad som skulle hända med infrastrukturen i form av gator och vägar och så vidare vid en vattennivå på 8,50 meter över havet och vid 9,0 meter. Denna modell blev ett bra hjälpmedel för att hantera krisen.
Klockan 07.00 den 7 maj hade vattennivån stigit till 8,59 meter över havet vid Kungsbron i centrala Boden mot normalt 7,30 meter. Då hade kulmen nästan nåtts, vattnet skulle som högst nå 8,61 meter.
Kostade en miljon
Mätpunkter bestämdes och resultatet av mätningarna presenterades med täta mellanrum. En del gångstråk vattenfylldes, Lillavan svämmade över och likaså en central korsning. Vissa bankar byggdes. Efteråt har vägbanken vid Lillavan höjts permanent för att gardera sig mot kommande översvämningar.
Några egentliga skador på fastigheter uppstod inte. Totalt kostade översvämningen Bodens kommun cirka en miljon kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om