"Resurserna ska vara där barnen är"

Nästa år görs skolornas resursfördelning om i Piteå kommun. Anledningen är ny lagstiftning och att allt fler elever byter skola. - Resurserna ska vara där barnen är, säger Irene Worrsjö, ekonom på skolkontoret.

Irene Worrsjö, ekonom på skolkontoret, berättar att resursfördelningen till skolorna görs om. Resursen ska på ett tydligare och enklare sätt vara där barnet är.

Irene Worrsjö, ekonom på skolkontoret, berättar att resursfördelningen till skolorna görs om. Resursen ska på ett tydligare och enklare sätt vara där barnet är.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2010-12-14 06:00

I dag får skolorna sin resursfördelning för hela läsåret redan inför höststarten. Ingen direkt hänsyn tas till om barn flyttar till eller från skolan under läsåret. Redan i januari 2011 skickas resursfördelningen ut till skolorna för läsåret 2011-12 baserat på beräknat antal elever.

- Det nya är att det är en preliminär resurstilldelning. När höstterminen börjar räknar vi antal barn och om så behövs omfördelar vi resurser.

Där barnet är
Anledningen till det nya sättet att räkna är en ny lag sprungen ur det ökande antalet friskolor. I Piteå kommun är friskoleverksamheten inte särskilt utbredd, men i grannkommuner som Boden, Luleå och Skellefteå finns det gott om friskolor.

- Det är väl inte otroligt att det blir fler friskolor även i Piteå och då är det bra att ha en enklare resursfördelning. Den nya lagen som trädde i kraft i somras gör klart att det ska vara lika bidrag på lika villkor oavsett huvudman. Resurserna ska vara där barnen är, säger Irene Worrsjö.

Särskild pott
En annan orsak till den nya fördelningsmodellen är att fler elever byter skola inom den kommunala sektorn. Hittills under höstterminen har ett 20-tal barn bytt skola.

- Om det är en trend som håller i sig så kan det i förlängningen innebära att en skola måste tillskapa en helt ny klass. Då är det bra om resursen följer med eleven.

Det finns en oro att den här modellen ska utarma utsatta skolor?
- Det kan jag inte uttala mig om, men det kommer att finnas en central resurs som rektorerna kan söka pengar från när behov uppstår. Vilka kriterier som ska gälla för detta är inte bestämt än, säger Irene Worrsjö.

Dessutom ska det finnas en central pott som ska styra resurser till barn med särskilda behov, exempelvis funktionshindrade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om