Regn försenar parken i parken ytterligare

Parkchefen Ulrika Bohman räknar fortfarande med att man ska hinna få plantorna i jorden i demonstrationsparken i Badhusparken före vintern. Det handlar ju trots allt om härdiga växter.

Fiberlilja och en rossort från Orkneyöarna och en hängpimpinell från Öjebyn hör till de växter som kommer att planteras i Piteås demonstrationspark.

Fiberlilja och en rossort från Orkneyöarna och en hängpimpinell från Öjebyn hör till de växter som kommer att planteras i Piteås demonstrationspark.

Foto: Rolf Hallgren

PITEÅ 2011-10-01 06:00

Det omåttliga regnandet denna höst har försenat demonstrationsparken, som är en del i EU-projektet New Plants for Northern Periphery market (NPNP), ytterligare. Visningsparken med buskar, träd, rosor och perenner från norra Finland, Orkneyöarna, Island och Sverige skulle ha varit färdigställd redan i somras.

Själva avsikten med att anlägga demonstrationsparken just här är att Badhusparken besöks av många människor, både Pitebor och turister, sommartid.

Förlängning?
NPNP, ett projekt inom EU:s norra periferiprogram, startade i juli 2009 och avslutas i juni nästa år. De inblandade - i Piteå är bland andra parkchefen Ulrika Bohman, EU-samordnaren Mona Lundberg och Elisabeth Öberg på Hushållningssällskapets trädgårdsförsöksstation i Öjebyn involverade i NPNP - kommer dock att göra allt för att det ska bli en förlängning av projektet.

- Tre år är för lite för ett sådant här plantprojekt, det behövs mer tid för att föröka allt material. Särskilt träden är ett sorgebarn, de har inte hunnit utveckla frön, sade Elisabeth Öberg vid ett seminarium som hölls på onsdagen med ett 30-tal handelsträdgårdsmästare, landskapsarkitekter och kommunpersonal från Luleå, Boden och Piteå som deltagare.

Inte första försöket
Om det blir en förlängning hoppas Öberg att även Nordnorge ska ansluta sig till projektet med dess plantutbyte och provodling i speciella demonstrationsparker.

Öberg påpekade att detta verkligen inte är det första samarbetsprojektet i syfte att få fram växter, eller behålla gammalt växtmaterial, till offentliga platser och privata trädgårdar som är lämpade för odlingsförhållandena i norra Sverige och Norden.

- Ett grundproblem är att vi saknar större plantskolor i norra Sverige som har möjlighet eller intresse av att föröka och sälja plantor som lämpar sig för odlingsförhållandena här uppe.

Annorlunda klimat
Vid seminariet gick man igenom de växter som kommer att planteras i Piteås demonstrationspark. Island och Orkneyöarna har sex bidrag var, Finland har 13 och Piteå bidrar med 15 olika växter.

Det som på förhand naturligt nog tilldrar sig störst intresse och där man är mest osäker på utgången rör växtmaterialet från Orkney, som jämfört med norra Sverige har ett mycket utjämnat klimat med liten skillnad på sommar- och vinterhalvår. Dessa växter kommer att planteras vid en upphöjd sittplats med odlingsterrasser som ger ett bra mikroklimat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om