Raggningsturné ska rädda HR-programmet
Det är svalt intresse för Strömbackaskolans hotell- och restaurangprogram. Bara fem nior har sökt utbildningen och det blir ingen årskurs 1 till hösten. Nu vidtar skolan åtgärder och ger sig ut på raggningsturné för att rädda programmets framtid.
Foto:
- Det brukar alltid vara några som ställs utanför, men det är ovanligt många som söker media i år, säger Ann-Katrin Sämfors, rektor för programmet.
Totalt har medieutbildningen 22 reserver och vad det stora intresset beror på är oklart. Många kanske vill ta chansen att gå programmet innan det läggs ned efter gymnasiereformen 2011.
- Men innehållet i mediaprogrammet försvinner inte, det hamnar under andra utbildningar i stället, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef.
Två obehöriga
Om trycket är stort på mediaprogrammet, så är läget precis omvänt på hotell- och restaurang. Bara fem elever har sökt till utbildningen, varav två är obehöriga, och Piteå kommun har beslutat att ställa in höstens årskurs 1.
- Vi har undersökt saken och diskuterat med branschen. Underlaget har sedan lämnats över till barn- och utbildningsnämnden som fattat beslutet. Observera att utbildningen inte läggs ned, vi tar nya tag nästa år och den som vill gå i höst kan söka till Älvsbyn, Luleå eller Boden, säger Eva Lindbäck.
Innebär det här personalnedskärningar på Strömbackaskolan?
- Jag hoppas inte det. Inga varsel är lagda och ingen är uppsagd, säger Lindbäck.
Lärarna på hotell- och restaurangprogrammet är av naturliga skäl nedstämda.
- Det här känns givetvis jättetrist. Jag är förvånad, vi har inte fått några signaler om detta och hade kallt räknat med en klass 1 till hösten, säger Ann-Sofi Lundqvist, restauranglärare.
Men i stället för att ge upp satsar utbildningen offensivt och ger sig ut på marknadsföringsturné tillsammans med företrädare från lokala restauranger.
- Branschen har lovat att hjälpa oss och tanken är att besöka kommunens skolor under deras hemkunskapslektioner. Vi tar med oss en kock från exempelvis Bryggargatan och några elever för att väcka intresse, berättar Lundqvist.
Minskande elevantal
Grans Naturbruksgymnasium har under flera års tid haft ett minskande elevantal. Årets preliminära resultat visar att den trenden fortsätter - 77 elever sökte Grans i första hand och skolan har 115 utbildningsplatser.
- Trots att siffrorna är halvdana är vi positiva och vår budget är lagd utefter färre elever. Vi har gjort de anpassningar och åtgärder som behövs, berättar verksamhetschefen Bo Wiberg.
I Älvsbyn är statistiken dyster. Bara 33 elever har sökt till gymnasieskolans 95 platser i första hand. Det finns lediga platser på alla program och något tryck på mediaprogrammet existerar inte.
FAKTA Gymnasievalet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!