Proteststorm mot indraget nattåg

Rikstrafikens planer på att halvera nattågstrafiken mellan Stockholm och Norrland möter starkt motstånd. Fem länsstyrelser, ett stort antal kommuner och flera andra intressenter protesterar.- Vi gör en tydlig markering och hoppas att Rikstrafikens styrelse är klok nog att lyssna, säger Per-Ola Eriksson, landshövding i Norrbotten.

Hans och Grete Rosander hoppar på nattåget i Älvsbyn för hemfärd mot Narvik. "Det är skönt att kunna ta tåget ibland, speciellt nu på vintern när man inte alltid vill köra bil från Narvik", sa paret.

Hans och Grete Rosander hoppar på nattåget i Älvsbyn för hemfärd mot Narvik. "Det är skönt att kunna ta tåget ibland, speciellt nu på vintern när man inte alltid vill köra bil från Narvik", sa paret.

Foto: Therese Hedman

PITEÅ 2010-11-17 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Kostnaden för nattågstrafiken är beräknad till 80 miljoner kronor. För mycket har Rikstrafikens konsult kommit fram till i en utredning och drar slutsatsen att dagens två nattåg ska krympas till ett tåg per natt. Det är nattåget mellan Luleå och Göteborg som i så fall dras in.
Om två veckor
Den 29 november ska frågan behandlas av Rikstrafikens styrelse och vd:n Ulf Lundin är givetvis inte omedveten om de massiva protesterna.
- Vi sammanställer inkomna synpunkter och väger det mot vårt uppdrag och den budget vi har att tillgå, säger Ulf Lundin.
Vilket uppdrag är det?
- Att upprätthålla en grundläggande nivå på trafiken där det inte bär sig kommersiellt.
Kan påverka
Vilken hänsyn tar Rikstrafiken till alla protester?
- Det är en styrelsefråga. Vi tar fram underlaget och redovisar konsekvenserna, säger Ulf Lundin.
Det är inte säkert att styrelsen fattar något beslut den 29 november. De många negativa synpunkterna mot indragningsplanerna kan innebära att styrelsen vill ha in kompletterande underlag. En eventuell förändring av nattågstrafiken gäller dessutom inte förrän 2013 och den 1 januari 2011 inlemmas Rikstrafiken i det betydligt större Trafikverket.
- Det kan påverka processen. Trafikverket kan göra andra infrastrukturella bedömningar.
Tunga protester
Länsstyrelserna i de fem nordligaste länen har gemensamt protesterat mot planerna. Dels via ett remissvar till Rikstrafiken, men också genom att uppvakta näringsdepartementet.
- Det är inget bra förslag, men nu avvaktar vi tills Rikstrafikens styrelse har haft sitt möte. Utifrån det får vi besluta om hur vi ska gå vidare. Men vår uppfattning är att det behövs två nattåg. Möjligen kan antalet vagnar minskas, säger Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson.
Rikstrafikens konsult föreslår inte bara indragning av ett nattåg. I rapporten framförs också att dagens lok och vagnar duger för framtiden och att sovvagnarna kan vara av enklare standard. I flera remissvar är åsikten den motsatta.
Olle Lindström (M), kommunalråd i Boden, anser att ambitionen måste vara att öka antalet resenärer och då krävs att tågtrafiken marknadsförs bättre, standarden höjs och servicenivån utökas. Liknande synpunkter har ett flertal andra kommuner.
Dessutom anser Swedish Lapland Tourism att förslaget innebär en katastrof för turistnäringen i norr och förlorade skatteintäkter.
FAKTA Nattågen till övre Norrland
Det nuvarande avtalet, som löper ut 2013, innebär två dagliga nattåg i vardera riktning mellan Stockholm och övre Norrland.
I det nya avtalet (2013-2021) planerar Rikstrafiken att slopa ett nattåg, det som fortsätter till Göteborg.
Kostnaden för dagens två nattåg är beräknad till 80 miljoner kronor per år.
Antalet resenärer har minskat under senare år. 2002 reste
678 000 personer med Tågkompaniets nattåg. Nu drivs nattågen av SJ och i fjol var antalet resenärer nere på 526 000 personer.
Flera remissinstanser vill ha bättre standard på lok och vagnar samt konkurrenskraftiga priser för att på det sättet öka attraktionen.
Den 29 november ska Rikstrafikens styrelse fatta beslut om framtidens nattåg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om