2009 höjdes den måltidsavgift gästerna inom äldreomsorgen betalar med 500 kronor.2011 gick den upp med 150 kronor (där kommunfullmäktige prutade på teknik-och servicefövaltningens förslag med 250 kronor) och vid senaste årsskiftet höjdes den med 125 kronor.
Nu föreslår teknik-och servicenämnden en ny höjning, med 300 kronor. Med det skulle månadsavgiften för en pensionär som äter kommunal mat bli 3 575 kronor. För ett par skulle månadskostnaden bli 7150 kronor.
Smärtgränsen nådd
- Det är helt oacceptabelt. Nu är smärtgränsen nådd, och det är särskilt fel för de som bor i äldreboendena, därför att de kan inte välja bort avgiften,säger Gunilla Bergstedt, ordförande för SPF avdelning Häggen i Piteå med 700 medlemmar.
Hon representerar föreningen i kommunens pensionärsråd.
- Jag har varit på äldreboende och sett, så lite de äter och så mycket de betalar,säger Gunilla Bergstedt, som konstaterar att köper kommunfullmäktige teknik- och servicenämndens förslag, handlar det om en avgiftshöjning sedan 2008 med 1075 kronor.
Upp 43 procent
- En höjning med 43 procent.Så mycket har inte matpriserna och lönerna gått upp, säger Gunilla Bergstedt,som uppger att när förslaget plötstligt presenterades vid pensionärsrådets möte 30 augusti protesterade samtliga pensionärsorganisationer.
- Det som trots allt känns bra är att socialnämndens politiker som är med i rådet ställt sig bakom vår protest, så vi får se hur det slutar i kommunfullmäktige, säger Gunilla Bergstedt.
Teknik-och servicenämndens ordförande Christer Lindström försvarar höjningen.
- Det handlar en justering från 110 kronor till 119 kronor per dag för en person,säger Lindström, som ger två skäl till att nämnden vill höja med 300 kronor i månaden.
- Det ena är att matpriserna gått upp. Det andra är att Piteå kommun bestämt att inte subventionera pensionärernas mat.I dag är subventionen nio procent.Detta förslag drar ned det till fem procent.På sikt ska alla betala 100 procent av sina matkostnader, säger Christer Lindström, som inte kan ange något årtal när det nås.
- Men det blir dyrare för dem inom äldreomsorgen, säger Lindström, som också pekar på att för de sämst ställda pensionärerna finns garantin, ingen ska ha mindre än 2000 kronor kvar per månad när allt är betalt.
Gunilla Bergstedt köper inte s-ordförandens argument:
- Vi är besvikna.När måltidsutredningen gjordes sades det att maten skulle bli billigare, men den har blivit dyrare.Det är orimligt, säger SPFs ordförande.