Premiär för världsunik biometanolbil
Världens första bil som drivs med biometanol demonstrerades i Piteå på fredagen. Den världsunika händelsen ägde rum på Stora Nolia, där Solander science park är utställare.
Olov Öhrman, forskare på ETC, och Caroline Häggström, doktorand vid LTU, har arbetat med att framställa biometalnol ur förgasad svartlut från Smurfit Kappa i Piteå. Biometanolen kan användas som fordonsbränsle, vilket demonstrerades på Stora Nolia på fredagen.
Foto: Robert Lundberg
Biometanol, som nu för första gången har framställts i mindre skala i Piteå, är ett första steg i tillverkningen av det förnyelsebara fordonsbränslet DME (dimetyleter), ett miljövänligt alternativ till vanlig diesel, som kommer att produceras i större skala vid Chemrecs pilotanläggning i Piteå som invigs den 9 september.
Först metanol
- Först tillverkas metanol från syntetgasen som framställs ur svartlut, det är första steget. Sedan kan man gå vidare och producera DME, förklarar Olov Öhrman, forskare på Energitekniskt centrum i Piteå, ETC.
Det är ETC som tillsammans med Luleå tekniska universitet (LTU), inom ramen för ett gemensamt projekt, har framställt en mindre mängd biometanol i
laboratoriemiljö. Och utgångsmaterialet har alltså varit förgasad svartlut.
- Produktionen av biometanolen är förstås än så länge mycket begränsad, det handlar mer om centiliter än om liter och därför är även bilen av det mindre slaget. Men tanken är att går det att köra en liten bil på biometanol, så går det även att driva större bilar på det här nya bränslet, säger Robert Bergman, Solander science park.
Fantastiskt roligt
Forskningsledaren Olov
Öhrman säger:
- Det är fantastiskt roligt att kunna konstatera att det fungerar, även om motorn i det här fallet är liten.
Hittills har ETC och LTU fått fram ungefär en halv liter biometanol under en veckas testkörning.
- Enligt tidningen Ny Teknik, som jämfört metanol med etanol som fordonsbränsle, så är metanol bäst. Problemet har varit att metanol inte finns, säger Robert Bergman.
I dagsläget är det inte tal om att köra bil med enbart metanol i tanken, utan max 3 procent av produkten får blandas med bensin. Det är vad som tillåts med dagens lagstiftning. Tekniskt sett går det att använda 20 procent metanol, säger Robert Bergman.
Bryts ned snabbt
Till frågan om metanol är ett miljövänligt bränsle, säger Olov Öhrman att det beror lite på vad man menar, men utsläppen från en bil som körs på biometanol bryts ned snabbt i naturen. Och om man ser till hela processen från skogsråvaran till tanken, så innebär det miljömässiga fördelar att producera biometanol ur förgasad svartlut.
Vid Chemrecs nya demonstrationsanläggning i Piteå kommer man att tillverka 4 ton eller 4 000 liter DME per dygn. Volvo lastvagnar har utvecklat tio lastbilar som kommer att drivas med DME och som ska köras i Piteå, Göteborg, Stockholm och Jönköping. Preem kommer att hämta DME-bränslet i Piteå med tankbil och köra ned det till testbilarna på övriga testorter, omtalar Olov Öhrman på ETC.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!