Positivt besked om skatepark

En skateboardpark har stått på önskelistan för Piteås ungdomar i mer än tio år. Nu kan den bli verklighet sedan 1 800 personer skrivit på en namninsamling för en park, och kommunalrådet Peter Roslund lovar att sätta fart på ärendet.

"En skateboardpark gör Piteå mer attraktivt", säger Tina Eilardson, som stödjer sonen Gabriels fight för att få en park till stan.

"En skateboardpark gör Piteå mer attraktivt", säger Tina Eilardson, som stödjer sonen Gabriels fight för att få en park till stan.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ 2012-08-21 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Namnsamlingen genomfördes under sommaren med resultat att 1 800 personer skrev på listor där folk från Piteå, men också från byar utanför stan, ställde sig bakom idén med en skateboardpark.

I går överlämnades namnen av Gabriel Eilardson och Kalle Granberg till kommunalrådet Peter Roslund (S).

Dröm i tio år
- I tio år har vi haft drömmen om en park i Piteå. Det kommer ofta in ungdomar i Stalebutiken där jag jobbar och undrar när den blir av, sade Kalle Granberg vid det möte där också Gabriel Eilardsons mamma Tina Eilardson deltog, samt samhällsutvecklaren Åsa Wikman.

- Jag tycker att det är viktigt att engagera sig som förälder. Det Gabriel har gått in för har jag alltid stöttat.Jag tycker det är en förälders uppgift, förklarade hon.

Uppvaktarna lade fram flera argument för att det bör byggas en skateboardpark i Piteå.

- I dag är vi hänvisade till asfaltytor och p-hus. Det är jobbigt. Ofta kommer det folk och skäller på oss, att där får vi inte vara, sade Gabriel Eilardson, som pekade på att i och för sig finns den så kallade "Gropen" vid busstationen.

- Men den är egentligen gjord för cykling och det är inte så roligt att vara nära busstationen där det finns folk med alkoholproblem.

"Ingen lämplig miljö"
- Det är ingen lämplig barn- och ungdomsmiljö, sade Tina Eilardson, som pekade på att en skateboardpark är viktig för de ungdomar som valt det före fotboll och annan idrott, men som inte precis är vana med kommunalt stöd.

Hon pekade på att en skateboardpark gör Piteå mer attraktiv som stad, det kan ordnas tävlingar och det hela kan formas till en kulturpark med en scen, med blommor, träd och buskar som inramning. Och det är självklart att Piteå ska ha en skateboardpark när Luleå och Skellefteå har det.

Peter Roslund svarade att han förstår behovet och han är villig att sätta fart på frågan där han sade att ett första steg blir att ta fram en plats där Noliaområdet är ett alternativ.

- Efter våra kärnområden är satsningar på ungdom vår första prioritet, sade Roslund, som lovade att kontakta kultur- och fritidsförvaltningen som äger frågan.

Formellt blir det den nämnden som ska äska pengar om den vill ha en skateboardpark och då måste investeringen in i budgeten, och den är redan spikad för 2013.

Här lämnade dock kommunalrådet en dörr öppen.

- Det finns alltid lösa pengar. Jag tror att detta går att lösa utanför budgeten, var Roslunds löfte igår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om