- Personal och patienter hade problem med närgångna nyfikna som stod och glodde på patienterna i hopp om att få se dem göra något tokigt som man sedan kunde skvallra om, säger utställningsproducenten Johanna Blylod.
Mot bakgrund av ovannämnda problematik har Blylod, som nu producerat sin andra utställning om Furunäsets sjukhus, valt att hänga upp en förbudsskylt vid ingången till utställningsrummet.
Eget samhälle
På den avfotograferade autentiska skylten låter Kungl. Maj:ts Befallningshavande kungöra att ett vite av Fem (5) kronor är stadgat för olovligt beträdande av sjukhusområdet.
Området var först inhägnat med ett två meter högt staket. Senare byggdes en mur runt sjukhuset, vilket utgjorde ett eget litet samhälle med skomakeri, bageri, tvätteri, dansbana, festsal, stall, svinhus, verkstad och kyrkogård.
Ökad öppenhet
Men 1965 hade nya vindar börjat blåsa inom psykiatrin, större öppenhet eftersträvades och murarna runt sjukhuset revs.
För Piteå museums räkning har Johanna Blylod tidigare producerat en vandringsutställning om Furunäsets Hospital och Asyl. Och nu tyckte Piteå Näringsfastigheter att det vore på sin plats med en permanent expo om "Borgen" och den verksamhet som bedrivits i byggnadskomplexet och dess omgivningar. Hotell- och konferensgäster brukar fråga och vill veta mera.
När Furunäset stod klart 1893 var det dåtidens modernaste sjukhus och det enda mentalsjukhuset norr om Härnösand. Här togs inte bara psykiskt sjuka in som patienter, utan även alkoholister, dömda brottslingar och förståndshandikappade, framgår det av utställningen.