Piteå klättrar i miljörankning

Piteå kommun klättrar i tidningen Miljöaktuellts årliga miljö- och hållbarhetsrankning, från plats nummer 60 i fjol till 43 i år.

Piteå har tagit ett rejält kliv uppåt i tidningen Miljöaktuellts årliga miljö- och hållbarhetsrankning. Det är resultatet av ett långsiktigt målmedvetet arbete, säger hon.  På miljöbilsområdet har Piteå inte visat framfötterna tidigare, men snart kommer samtliga kommunens leasingbilar att vara miljöbilar, dieselbilar med låg bränsleförbrukning.

Piteå har tagit ett rejält kliv uppåt i tidningen Miljöaktuellts årliga miljö- och hållbarhetsrankning. Det är resultatet av ett långsiktigt målmedvetet arbete, säger hon. På miljöbilsområdet har Piteå inte visat framfötterna tidigare, men snart kommer samtliga kommunens leasingbilar att vara miljöbilar, dieselbilar med låg bränsleförbrukning.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2011-08-08 06:00

I kommungruppen mer än 25 000 invånare kommer Piteå på plats nummer 9 med 21 poäng totalt, vilket kan jämföras med Boden på plats nummer 19 och 17 poäng.

I gruppen glesbygdskommuner återfinns Arvidsjaur, Älvsbyn och Arjeplog på plats nummer 7, 23 respektive 37. Arvidsjaur har gjort ett rejält ryck och avancerat till totalplaceringen 150 mot 279 år 2010.

Flera källor
Kommunrankningen bygger på flera olika enkäter och källor, bland annat Miljöaktuellts egen enkät med 19 frågor om allt från ledlampor i gatubelysning till miljöledningssystem. I denna enkät skrapade Piteå ihop hela 17 av max 19 poäng.

- Det är ett strategiskt arbete som kommunen bedrivit under de senaste åren som nu börjar ge resultat och synas exempelvis i Miljöaktuellts miljörankning, säger Åsa Wikman, koordinator i Piteå för Uthållig kommun, ett samarbete mellan Energimyndigheten och för närvarande 37 utvalda kommuner i Sverige.

Resvanor kollas
Wikman nämner även den klimat- och energiplan för Piteå kommun som kommunfullmäktige antog i vintras och som innebär att man har en strategi för hur arbetet med klimat- och energifrågorna ska bedrivas.

I höst kommer för övrigt en stor resvaneundersökning att göras i kommunen - hur och vart reser Piteborna? - för att man ska få underlag för planeringen av hållbara resor i framtiden.

Åsa Wikman konstaterar att Piteå missat poäng i Miljöaktuellts kommunrankning på grund av att man inte är med i nätverken Sveriges Ekokommuner eller Sveriges Klimatkommuner och inte heller finns med i en rapport från Ekomatcentrum.

Dock är Piteå ju medlem av Fairtrade City. Och man har skrivit under Borgmästaravtalet (Convenant of Mayors), ett EU-initiativ för att öka energieffektiviteten och användningen av förnybara energikällor samt minska koldioxidutsläppen med 20 procent fram till 2020.

Piteås betyg dras ned av att man fick ett klent resultat både i Naturskyddsföreningens undersökning av kommunernas arbete med tätortsnära skog samt i Gröna Bilisters kommunrankning i våras.

I den sistnämnda återfinns Piteå på plats nummer 79 av totalt 144 rankade kommuner, exakt samma placering som året innan. Åsa Wikman säger emellertid att kommunen har ökat andelen miljöbilar (dieselbilar med låg bränsleförbrukning) högst väsentligt. Och Pite Energi har införskaffat sin första elbil.

Nästa år kommer i princip samtliga av kommunens leasingbilar att vara miljöbilar.

FAKTA Miljöaktuellts kommunrankning

Av Sveriges 290 miljörankade kommuner placerar sig Lund, Örebro och Malmö i toppen med totalt lite drygt 30 poäng.

I botten på listan hittar vi Oxelösund, Hofors och Bräcke som inte fått en enda poäng, något som hänger samman med att man inte besvarat de aktuella enkäterna.

Piteå kommer totalt på plats nummer 43. Arvidsjaur, Älvsbyn och Arjeplog återfinns på plats nummer 150, 229 respektive 282.

Gotland toppar länslistan medan Norrbotten är sämst av samtliga län. Västerbotten ligger på näst sista plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om