Piteå stänger ute rullstolsburna
Om rullstolsburne Willy Pettersson, 15 år, skulle vilja gå på Ekbergs konditori och fika, så måste han få hjälp av tre personer: två som lyfter honom uppför den massiva stentrappan och en som håller upp dörren.
Enligt DHR, som driver frågan på riksplanet, är bristande tillgänglighet en form av diskriminering. Flera butiker längs gågatan i Piteå har trappor som stänger ute personer med rörelsehinder.
Foto: Robert Lundberg
Ett par trappsteg, en tung dörr eller en smal passage stänger ute människor med fysisk funktionsnedsättning till aktiviteter som är självklara för andra medborgare. Det konstaterar DHR, "förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder", som sedan länge driver frågan om att lagar ska stiftas mot den diskriminering som bristande tillgänglighet innebär.
Trappor stänger ute
Willy Pettersson i Piteå nämner Ekbergs som en av flera svårtillgängliga lokaler i stan. Ett annat exempel är Datorfixarna, en butik som ligger granne med konditoriet på gågatan.
- Jag är dataintresserad och köper ibland tillbehör och spel från den butiken. Men jag kan inte handla själv där, eftersom de har en trappa med tre trappsteg innanför entrédörren. Om jag ska handla får jag be till exempel min bror att följa med mig och gå in och köpa det jag ska ha, berättar Willy, som gärna skulle vilja kunna se sig om i butiken och se vad de har innan han handlar, en nog så hovsam begäran kan man tycka.
Gamla kåkar
Både databutiken och konditoriet ligger i fastigheter som ägs av Fastighets AB Rawi.
- Det är nästan ett olösligt problem när det handlar om gamla kåkar, men i nya kåkar försöker vi att göra det tillgängligt, säger vd Ulf Wikstén först.
När PT påpekar att Krokodil har byggt en ramp utanför sitt gamla kulturhus, så svarar Wikstén:
- Ja, vi skulle också göra en ramp bara vi fick kommunens tillstånd. Vi bygger gärna en ramp utanför Ekbergs, om vi får för kommunen.
PT sökte på fredagseftermiddagen utan framgång miljö- och byggnadsnämndens ordförande Björn Berglund för en kommentar.
Husägarens ansvar
- Hanséns bageri är ett annat ställe där jag inte tar mig in, säger Willy Pettersson och tillägger att det ju finns många andra otillgängliga butiker i stan som inte är intressanta för honom, men väl för andra personer med fysisk funktionsnedsättning.
C.D. Lind, aktiv i HSO, samorganisation för diagnosföreningarna i Piteå, och själv rullstolsburen, tycker att det generellt sett har blivit bättre med den fysiska tillgängligheten i stan. Men givetvis är allt inte bra.
- Jobbigast är när affärsinnehavaren skyller på fastighetsägaren, även om det är den senare som har ansvaret. Kommunen har däremot inget anpassningsansvar i privata lokaler, förklarar C.D. Lind.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!