Wallsten uttalar sig med anledning av en ny granskning av Piteå kommun som Företagarna centralt låtit göra.
Rapporten visar att Piteå har en lägre andel entreprenader än såväl riksgenomsnittet som länssnittet inom samtliga undersökta verksamhetsområden - med undantag för barnomsorg, där kommunen har en något högre andel än länssnittet.
"Näringsförbud"
Inom området äldre och funktionshindrade har Piteå kommun lägre andel verksamhet i privat regi både jämfört med länssnittet (1,0 procentenhet lägre) och jämfört med riksgenomsnittet (10,7 procentenheter lägre). Endast 1,2 procent av all verksamhet inom detta område sker i privat regi, visar Företagarnas granskning.
- Vi vet ju att Piteå kommun inte tror på näringslivet, utan anser att de klarar det bättre själva. Särskilt tydligt är det kanske inom vård och omsorg; här har kvinnor i praktiken näringsförbud, det är omöjligt att få starta eget inom vård och omsorg, säger Gunilla Wallsten.
Ingen valfrihet
- I Piteå finns ingen valfrihet i äldreomsorgen, det saknas exempelvis alternativa äldreboenden som erbjuder en hemlik miljö. Många skulle vilja starta sådana boenden, men de får inte, säger Kerstin Hofgren, ledamot av styrelsen för Företagarna Piteå.
Andelen kommunal verksamhet i privat regi har som helhet stigit marginellt i Piteå kommun under åren 2000-2008 och med avstannande och nedgångar vissa år, det är en av de slutsatser som dras i Företagarnas rapport.
- Utvecklingen står stilla, man släpper inte in något nytänk, man har inget förtroende för andra aktörer, konstaterar Karin Bergström, även hon styrelseledamot i Företagarna i Piteå.
Syftet med Företagarnas återkommande kommungranskningar är att visa i vilken utsträckning kommunen i fråga konkurrensutsätter sin tjänsteproduktion. Enligt Företagarna medför kommuners, landstings och statens agerande på marknaden alltför ofta att konkurrensen förhindras och kanske till och med snedvrids.