Vid skolkonferensen i Luleå är flera kommuner aktiva med att visa metoder som syftar till att göra skolan bättre, för både elever och lärare. På "skolutvecklingtorget" finns Anders Nilsson och Siv Lundberg från Bergsviksskolan. De berättar om Piteå sensomotoriska centrum, en satsning Piteå kommun är ensam om i Sverige där Anders Nilsson och Siv Lundberg utbildat sig vid INPP (The Institute for Neuro Pshysiological Physology) i England.
Fysiologiska hinder kan vara grundläggande orsaker till barns olika svårigheter att hänga med i undervisningen. Det kan handla om inlärningssvårigheter, läs och skrivproblem, överaktivitet, rastlöshet, dålig självkänsla, och koncentrationssvårigheter.
- Barn kan uppvisa olika slags symptom, som att någon hänger över bänken, stöttar huvudet med handen, eller låser fast benen runt stolsbenen. Här har Piteå kommun blivit ett föredöme i Sverige i sättet att ta hand om de här barnen, säger Siv Lundberg, som förklarar att efter att barnet fått genomgå en "INNP-screening", där det bedöms om det finns en neurologisk utvecklingsfördröjning, inleds en speciell träning.
Ett års kö
Piteås sensomotoriska centrum har snabbt fått mycket att göra och det tar tid för den som vill in i programmet.
- Idag arbetar vi med 25 barn med en kö på 15 barn, där det tar ett år att komma med i undersökningen och träningen, säger Anders Nilsson.
Samtidigt som Piteå arbetar med sensomotoriken, arbetar Älvsbyns kommun med ett projekt som handlar om att hjälpa barn med läs och skrivsvårigheter.
-Vi arbetar mest med barn i årskurserna 1-3, men även med ungdomar på högstadiet, säger Anita Söderström, läs och skrivutvecklare i Älvsbyn.
Hanna Isaksson vid Norrmalmskolan deltar på skolutvecklingstorget med ett jämställdhetsprojekt där hon uppger att det har fått henne att tänka nytt.
Jämställdhet
-Jag kartlade situationen i mitt klassrum och upptäckte att killarna tyckte det var kul med matte medan tjejerna hade svårt för det.Det gjorde att jag kunde ta tag i det. Nu tänker jag mer på hur jag planerar mina lektioner ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Hanna Isaksson.
Vid ett seminarium pekade också Anna Wikström, universitetslektor vid LTU, på att utveckla skolan handlar inte om att lärare tillbringar mer tid med eleverna.
- Det handlar om att lärarna ska tillbringa mer tid med varandra.Gör de inte det hjälper det inte med att börja sätta betyg i fyran.