Pensionärsprotest mot nedskärningar

Kommunala pensionärsrådet (KPR) i Piteå är allvarligt oroade över utvecklingen inom äldreomsorgen och kräver en ökning av anslagen.

Gunilla Bergstedt, SPF (infällda bilden) säger att pensionärerna i Kommunala pensionärsrådet i Piteå är allvarligt oroade över utvecklingen inom äldreomsorgen. Därför har samtliga pensionärsorganisationer i kommunen skickat en protestskrivelse till kommunstyrelsen. (Arkibild)

Gunilla Bergstedt, SPF (infällda bilden) säger att pensionärerna i Kommunala pensionärsrådet i Piteå är allvarligt oroade över utvecklingen inom äldreomsorgen. Därför har samtliga pensionärsorganisationer i kommunen skickat en protestskrivelse till kommunstyrelsen. (Arkibild)

Foto:

PITEÅ 2010-05-08 06:00
- Vi pensionärer i Kommunala pensionärsrådet är allvarligt oroade över utvecklingen inom äldreomsorgen. Vi ser att en smärtgräns håller på att överskridas, påtalar man i en skrivelse till kommunstyrelsen, som undertecknats av representanter för samtliga pensionärsorganisationer i kommunen: PRO, SKPF, SPRF, SPF och SKTF.
- Många äldre mår inte bra, konstaterar pensionärsorganisationerna.
Ökad otrygghet
- Behoven av vård och omsorg ökar. Det skapar oro och otrygghet när man ser att resurserna minskar och att vården inte räcker till för alla som behöver den.
KPR slår fast att äldreomsorgen är i behov av mer pengar. I stället har anslagen skurits ned.
- I år ställdes ett sparkrav på 7,4 miljoner kronor. Det har inneburit att ytterligare elva platser på kommunens äldreboenden försvunnit, att vårdpersonalen reducerats med ytterligare 15 personer och att många äldre fått minskad hemtjänst, poängterar pensionärsorganisationerna.
Enligt skrivelsen har antalet lägenheter i kommunens äldreboenden minskat med 90 platser.
Mer vårdkrävande
- Biståndsbedömningen har också skärpts. De som nu tilldelas plats på ett vård- och omsorgsboende är mycket sjukare än tidigare, antingen gravt dementa eller rörelsehindrade och alltså betydligt mer vårdkrävande än tidigare. Samtidigt har personaltätheten kraftigt minskat, skriver man och tar vård- och omsorgsboendet Munkberga i Munksund som exempel.
Orimliga krav
År 1991 fanns på Munkberga nio undersköterskor per sju boenden, i dag är det sju undersköterskor per tio boenden. Det ställs nu orimligt höga krav på all personal i vården, fastslår pensionärsföreningarna.
Mer pengar
Slutklämmen i skrivelsen som alltså tillställts kommunstyrelsen, lyder: " Vi kräver att den negativa utvecklingen bryts. Mer pengar måste tillföras äldreomsorgen. Vi vill att det fortsatt skall vara goda villkor att leva, verka och åldras i Piteå kommun".
Gunilla Bergstedt, SPF, har varit sekreterare i gruppen och är utsedd att ha hand om presskontakterna. Hon påpekar att KPR:s skrivelse är unik i det att samtliga pensionärsorganisationer i kommunen ställer sig bakom protesterna mot neddragningarna och försämringarna inom äldreomsorgen.
Tilläggas ska att skrivelsen inleds med konstaterandet att "all vård- och omsorgspersonal gör ett beundransvärt arbete".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om