Parasit kan smitta människor

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2010-08-06 06:10
- Men om de svenska särreglerna för införsel av hundar upphör och även avmaskningsreglerna luckras upp, så finns det en risk, absolut, säger chefsveterinär Ingemar Bergdahl, Djurkliniken i Öjebyn.
Enlig Bergdahl gör Statens veterinärmedicinska Anstalt (SVA) bedömningen att 10 människor per år, statistiskt sätt, kommer att smittas av dvärgbandsmask om gränserna öppnas.
Särregler slopas 2012
Som det ser ut nu kommer Sverige inte att få behålla sina strängare avmaskningsregler efter den 1 januari 2012.
Men med det regelverk som fortfarande gäller stoppas hundratals hundägare på väg in i Sverige för att hundens papper inte är i ordning.
Och i flertalet fall handlar det om att hunden inte är avmaskad mot dvärgbandmask.
Stora delar av Europa saknar krav på avmaskning.
Sverige är - i likhet med Storbritannien, Irland, Malta och Norge med undantag för det vargrika Svalbard - ännu så länge förskonat från den lömska parasiten rävens dvärgbandmask (Echinococcus multilocularis). Och vi måste göra allt som står i vår makt för att hindra dvärgbandmasken från att spridas till Sverige, framhåller SVA. Ett av de viktigaste åtgärderna för att hålla landet smittfritt är att avmaska hunden och katten innan de förs tillbaka till Sverige efter en utlandsvistelse.
Rävens dvärgbandmask riskerar även att spridas till oss med insmugglade hundar samt med mårdhundar.
Bandmasken förekommer i stora delar av Västeuropa inklusive Danmark även om den är vanligast i Alpländerna, där upp till hälften av rävarna är infekterade utan att visa några symtom (huvudvärdarna räv och hund blir inte sjuka av parasiten).
- I Schweiz finns dvärgbandmasken till och med i städerna, exempelvis hos stadsrävarna i Zürich. I de här länderna kan du inte äta färska bär. Att koka sylt går bra, men frysning räcker inte, det överlever bandmasken. Och om man plockar bär i Schweiz måste man tvätta händerna noga efteråt, säger Ingemar Bergdahl.
Frågor från djurägare
Om dvärgbandmasken fick tillfälle att spridas till Sverige och etablera sig i den svenska rävstammen, skulle det kunna leda till allvarliga inskränkningar i friluftslivet och negativt påverka vår vana att plocka och äta bär och svamp.
Djurkliniken i Öjebyn konfronteras inte direkt med problematiken kring dvärgbandmasken, men man får förstås frågor från hund- och kattägare som ska resa eller har varit utomlands och haft sitt sällskapsdjur med sig.
Då rekommenderas det något av de verkningsfulla avmaskningspreparat som finns på apoteket, Droncit eller Drontal.
Det är ytterst viktigt att hundar och katter som varit utanför Sverige avmaskas innan de kommer tillbaka eller inom en vecka från hemkomsten.

FAKTA Dvärgbandmask
Det riktigt farliga med rävens dvärgbandmask, som även kan bäras av hund och katt, är att människor kan smittas. Det sker genom att man får i sig maskägg via bär, svamp eller grönsaker som blivit nedsmutsade av smittad rävträck. Maskägg kan också finnas i pälsen på en smittad hund.
Parasiten utvecklas som en svulst i levern hos människa och kan även sprida sig i kroppen till andra organ.
I områden med många smittade rävar (främst alpregionen) påvisas årligen omkring 10 fall hos människa per miljon invånare. Problemet är inte att många människor drabbas, utan att sjukdomen är synnerligen allvarlig och kräver ständig behandling av personer som smittas, i vissa fall krävs levertransplantation. Ett annat problem är att infektionen vanligen inte upptäcks förrän efter många år, oftast cirka
15 år.
Parasitäggen är mycket motståndskraftiga och klarar mycket mer än vanlig frysboxtemperatur.
En annan, inte fullt lika elakartad bandmaskart är den så kallade hundens dvärgbandmask. Denna är mycket ovanlig hos svenska hundar.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om