Överlevnaden vid cancer ökar i länet
Norrbottningar lever kortare och har sämre hälsa än svensken i genomsnitt. Men överlevnaden vid cancer är högre än på många andra ställen i landet. Det och mycket mer visar rapporten Öppna jämförelser som SKL och Socialstyrelsen tagit fram.
- Öppna jämförelser har under året utvecklats till ett omfattande informationsmaterial. Eftersom materialet nu även redovisar trender över tiden kan vi konstatera att många förbättringar skett inom svensk sjukvård. Jag tänker inte minst på befolkningens förtroende för vården och de många förbättringsarbeten som genomförts för att skapa en bättre tillgänglighet och kortare köer, säger landstingsdirektören Elisabeth Holmgren.
Rapporten bygger på 124 olika indikatorer och landstingen rangordnas efter sina resultat. En övergripande slutsats är att många förbättringar har skett, men fortfarande finns det stora skillnader mellan länen när det gäller behandlingar/operationer, väntetider, läkemedelsförskrivning och resursanvändning.
I Norrbotten har chansen att överleva cancer ökat och 90 procent av alla kvinnor som drabbas av bröstcancer klarar sig. Det är en förbättring med 5,5 procent och nästan två procent högre överlevnad än riksgenomsnittet.
Även vid tjocktarmscancer, ändtarmscancer och lungcancer ökar andelen norrbottningar som överlever. Men hos kvinnor som drabbas av tjocktarmscancer är resultatet det motsatta.
Lever längre
Medellivslängden i länet är 82,3 år för kvinnor och 77,6 för män. Norrbottningarna lever längre än tidigare, men omkring en procent kortare än riket i genomsnitt. Invånarna i länet, både kvinnor och män, bedömer att deras allmänna hälsotillstånd är sämre än genomsnittssvensken.
- Hälso- och sjukvården är på väg åt rätt håll, även om mycket återstår att göra. Det finns en stor efterfrågan från landstingen på mer stöd i arbetet med att förbättra vårdens kvalitet. Det kommer vi att möta genom att ta fram nationella riktlinjer för god vård inom fler områden och göra fler jämförelser och fördjupade uppföljningar. Ojämlikheterna i vården måste minska, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör vid Socialstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!