- Man ska anmäla bruk av hyttsten till oss och följa Trafikverkets regler för hantering. Om det uppkommer problem senare är vi även fortsättningsvis tillsynsmyndighet och kan tvinga verksamhetsutövaren att vidta åtgärder, berättar miljöinspektör Mikael Ferm.
Följer restriktioner
Verksamhetsutövare i detta fall är kultur- och fritid och enligt Per Lenndin, avdelningschef park/anläggningar, följs alla restriktioner.
- Vi har anmält användandet av hyttsten till miljö- och bygg. Det är av miljömässiga skäl och bygger på ett återvinningstänk att fylla upp med just det materialet. Hyttsten är väl utrett av Trafikverket och har funnits i många år, säger Lenndin.
Miljöinspektör Mikael Ferm bekräftar att kultur- och fritid vidtagit alla nödvändiga åtgärder.
- De har till exempel redovisat en innehållsförteckning som visar att svavelhalten ligger under gränsvärdet. Hyttsten lakar inte ur några tungmetaller, men det kan uppstå svaveldofter så det är viktigt att man täcker för sidorna när man fyller, säger Ferm.
Han trycker på vikten av att informera närboende när sådana här projekt genomförs och Per Lenndin lovar att informationsmöten ska hållas.
- Det blir nog under våren och vi tänkte också vara med på vägföreningens årsmöte. Man måste ta oron som finns på allvar, säger Lenndin.