Videon är inte längre tillgänglig
Vill man mata fåglarna under vintersäsongen och få många olika fågelarter till matplatsen, så bör man starta tidigt på hösten. Då får man en "basgrupp" av fåglar, stamgäster som kommer regelbundet till fröautomaten eller fågelbordet och som förhoppningsvis lockar till sig riktiga rariteter.
Basgruppen om man matar fåglar i Piteå tätort kan bestå av arterna talgoxe, blåmes, grönfink, pilfink och gråsparv.
Enstaka hackspett
Denna vinter har även enstaka exemplar av större hackspett, domherre och gulsparv synts i villaträdgårdar mitt i stan.
Men det går faktiskt bra att börja mata fåglarna nu eller till våren eller när som helst på året, framhåller man i en artikel på Naturskyddsföreningens webbplats.
En myt som Naturskyddsföreningen kan avliva är att man måste fortsätta med matningen om man väl börjat ge mat åt fåglarna. Man behöver inte vara rädd för att avbryta matningen: fåglar är rörliga och har fler matställen som de uppsöker om födan tar slut på ett ställe.
Godare mat hos grannen?
Ibland frågar folk: "Varför föredrar fåglarna grannens matplats framför min fröautomat?" Det kan nog finnas flera skäl, men en förklaring kan vara att grannen lägger ut bättre mat.
Olika arter tycker om olika sorters mat. Näbbens utseende ger ett hum om vilka fröer en fågel vill ha: talgoxe och blåmes har smala näbbar och är bra på att pillra fram insekter, medan exempelvis grönfink utan problem knäcker solrosens hårda fröskal.
För att klara kylan behöver fåglarna emellertid fett och många fröätande fåglar föredrar riktigt feta frön som solros- och hampfrö. Energirika solrosfrön är basföda för en rad arter såsom grönfink, talgoxe och domherre.
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes med flera är särskilt förtjusta i hampfrö.
De flesta mesar och siskor uppskattar osaltade jordnötter.
Talg, ister, späck och kokosfett är något som blåmes, talgoxe med flera med förtjusning sätter i sig.
Vildfågelfrö gillas av bland andra gråsparv, pilfink och grönfink.
Gulsparv gillar havre
Många billiga fröblandningar innehåller dock ganska mycket havre, trots att det nästan bara är gulsparven som tycker om havre, påpekar Naturskyddsföreningen i en artikel i tidningen Sveriges Natur och rekommenderar att man satsar några kronor extra för att få lite mer solrosfrö i stället.
Fågelborden brukar vara extra välbesökta på eftermiddagen, precis när det börjar skymma, då fåglarna äter för att klara nattens kyla. På morgonen måste de ladda om med nya fettreserver och söker därför upp fröautomaterna eller fågelborden redan i gryningen.
Fågelbordens placering får kanske bli en kompromiss. Fåglarna vill helst kunna äta i ett undanskymt hörn av tomten där de har nära till skyddande buskar och träd, medan vi människor kanske vill hänga upp fröautomaten utanför köksfönstret så att vi kan sitta och spana på våra bevingade vänner bakom gardinen.